Urša Marn

 |  Mladina 15

Zapravljivost v času krize

Fakinovi svetovalci državo vsak mesec stanejo dobrih 18 tisoč evrov

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin
© Matej Leskovšek

Potem ko je že kazalo, da bo zdravstvena blagajna letošnje leto končala v rdečih številkah, ji je vlada zadnji trenutek priskočila na pomoč, saj je sprejela 2,5-odstotno znižanje vrednotenja programov zdravstvenih storitev, s čimer bo prihranjenih 43 milijonov evrov. Medtem ko vlada rešuje zdravstveno blagajno, pa vodstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije kljub krizi zapravlja.
V direkciji zavoda je zaposlenih kar pet svetovalcev, od tega štirje za polni delovni čas, ena svetovalka pa 60-odstotno. Njihove bruto plače skupaj z dodatki državo vsak mesec stanejo dobrih 18 tisoč evrov.
Med najbolje plačanimi sta Breda Butala, njena zadnja izplačana bruto plača je znašala 4.699,48 evra, in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič, ki je prejel 4.026,14 evra bruto. Na ZZZS poudarjajo, da ne gre za osebne svetovalce generalnega direktorja ZZZS, temveč za svetovalce, ki imajo status pomočnika generalnega direktorja in so v tem smislu zaposleni v organizacijski enoti direkcije ZZZS. »Gre za izjemne oziroma priznane strokovnjake, ki iz teh razlogov niso uvrščeni v konkreten oddelek in sodelujejo zlasti z direktorji vseh desetih enot v direkciji,« navaja vodja PR-službe Damjan Kos. Generalni direktor ZZZS Samo Fakin pravi, da je svetovalce imel že njegov predhodnik, sam pa jih potrebuje tudi zato, ker na zavodu formirajo oddelek za ekonomiko v zdravstvu. »Prav po zaslugi teh svetovalcev bomo letos prvič dobili poročilo o produktivnosti bolnišnic.« Svetovalci so med drugim odgovorni za spremljanje zakonodaje o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, za predlaganje sprememb in dopolnitev zakonodaje, za sodelovanje in svetovanje pri uvajanju sprejetih zakonodajnih sprememb itd.
Poleg tega, da ZZZS plačuje pet notranjih svetovalcev, vsako leto precej denarja porabi še za zunanje svetovalce, predvsem za informacijsko tehnologijo. Tako je zavod lani za zunanje svetovalce porabil okoli 111 tisoč evrov, leto prej, ko se je zamenjal generalni direktor (pred Fakinom je zavod vodil sedanji minister za zdravje Borut Miklavčič), pa skoraj 135 tisoč evrov. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo zunanjim svetovalcem za informacijsko tehnologijo izplačanih še 43 tisoč evrov.
Prvi mož ZZZS je deležen tudi očitkov, da ob petkih sploh ne hodi v službo. Fakin odgovarja, da gre za »neresnično in zlonamerno dezinformacijo«. Od januarja do danes naj bi bil na dopustu samo tri petke. Očitki ga sicer ne presenečajo: »Takšnih ali drugačnih očitkov sem deležen pred vsako sejo upravnega odbora ZZZS in vedno pridejo iz istega vira. Gre za pritlehno natolcevanje tistih, ki želijo, da bi sistem ostal nepregleden.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.