Staš Zgonik

 |  Mladina 15

Najprej tednik, potem gradbenik

Kaj je ostalo od najznamenitejšega brezplačnika

Nekdanji odgovorni urednik ugaslega časopisa Slovenski tednik Andrej Lasbaher

Nekdanji odgovorni urednik ugaslega časopisa Slovenski tednik Andrej Lasbaher
© Marko Pigac

Kdo se ne spomni predvolilnih brezplačnikov? Mi jih vsekakor nismo pozabili, čeprav so izginili kmalu po volitvah - Ekspres, ki je bil namenjen urbanim delom države, že takoj po volitvah, »ruralni« Slovenski tednik pa je zmogel še nekaj številk. Ne le to, njegov odgovorni urednik Andrej Lasbaher, hkrati tudi lastnik izdajatelja, podjetja Progresija, d. o. o., je po volitvah napovedal prenovo in razširitev »časnika«. Zdaj je april. Lasbaher je očitno nad projektom obupal, saj ne le da Slovenskega tednika ni od nikoder, njegov izdajatelj, podjetje Progresija, je medtem (konec februarja) zamenjal lastnika in se specializiral za gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih stavb. Novi direktor in lastnik podjetja je Milan Simić.
Po podatkih podjetniške baze GVIN ima ta oseba v lasti še dve podjetji, Konam in Rams. Na sedežu podjetja Rams smo lastnika, Milana Simića, dobili k telefonu, vendar je zagotovil, da ima skupaj z ženo od nekdaj v lasti zgolj eno podjetje in da za Lasbaherja še nikoli ni slišal.
Očitno gre za drugo osebo z istim imenom in priimkom. »Pravega« Milana Simića, novega lastnika podjetja Progresija, je očitno nemogoče priklicati, saj številka njegovega mobilnega telefona, ki je navedena v bazi GVIN, ne obstaja, precej očitno pa je tudi, da je izmišljena (041 234 567). Sedež podjetja se je iz Maribora preselil v Ljubljano, v stanovanjski blok na Linhartovi 90. Ob našem zvonjenju na zvonec z napisom Simić, ki ne omenja podjetja na tem naslovu (niti na poštnem nabiralniku), ni odgovoril nihče. Pa še to - transakcijski račun podjetja Progresija pri banki SKB je od 9. marca blokiran.
Lasbaher se je tako očitno znebil podjetja, proti kateremu po naših podatkih še vedno tečejo sodni postopki, ni pa se znebil odgovornosti za objave v Slovenskem tedniku. Tudi proti njemu kot odgovornemu uredniku je vloženih nekaj tožb. Alešu Musarju, možu informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, je na primer na sodišču že uspelo z zahtevo po objavi popravka po zakonu o medijih. Šlo je za navedbe v članku »novinarja« z imenom Vid Videc, češ da naj bi si Musar obetal milijonski znesek od prodaje nekega zemljišča. Za Vida Vidca se je, tako Musar, v korespondenci z uredništvom izkazalo, da ne obstaja. Slovenski tednik sodno zahtevanega popravka ni nikoli objavil in ga bo tudi v prihodnje bolj težko. Musar sicer Lasbaherja toži še civilno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.