Peter Petrovčič

 |  Mladina 16  |  Politika

Do konca mandata?

Generalna državna tožilka se zaveda, da nima česa izgubiti

Zaskrbljeni obrazi po sestanku o aferi Patria, Barbara Brezigar, Aleš Zalar in finska pravosodna ministrica Tuija Brax

Zaskrbljeni obrazi po sestanku o aferi Patria, Barbara Brezigar, Aleš Zalar in finska pravosodna ministrica Tuija Brax
© Borut Peterlin

V predkazenskem postopku afere Patria je še vedno tudi ime generalne državne tožilke Barbare Brezigar, ki ji nikakor ne uspe oprati svojega imena. Namesto tega so se v tej politično-obrambno-podkupovalni aferi pojavila tudi imena njenih najbližjih sodelavcev na vrhovnem tožilstvu. Sredi tedna se je zato odzvala kot že mnogokrat, kadar je predvsem vrhovno tožilstvo zaradi hoje po robu med politiko in stroko doletela kritika. Priredila je tiskovno konferenco in zagotovila, da ne bo dovolila discipliniranja tožilcev in da se bo za integriteto tožilstva borila do konca.
Brezigarjeva, ki se je v aferi znašla zaradi telefonske naveze z domnevnim osumljencem Darkom Njavrom, obljublja, da se bo za svoje pravice in pravice tožilstva »borila vsaj še naslednji dve leti mandata«. Pa se bo res lahko borila tako dolgo? Pravosodni minister Aleš Zalar je pred tremi meseci v intervjuju za Mladino zagotovil, da postopki za zamenjavo generalne državne tožilke niso aktualni in da »mora biti vsakomur jasno, da mora pravosodni minister zagotavljati institucionalno podporo vsem delom pravosodnega sistema. Nikakor ne sme rušiti ali spodjedati te podpore«. Takega postopka še ni niti v tem trenutku, zagotavlja minister, ki pa počasi izgublja potrpljenje: »Sem izredno nezadovoljen nad javnim obračunavanjem tožilstva in policije. Mislim, da bi morala organa, ki sta po zakonu dolžna sodelovati, reševati morebitne probleme neposredno in ne prek medijev. Zato bom gospo Brezigarjevo opozoril, da se v prihodnje vzdrži takšnih javnih polemik.« Brezigarjeva je namreč na torkovi tiskovni konferenci v. d. generalnega direktorja policije Janka Gorška obtožila, da laže, in policijo obtožila nestrokovnega ravnanja. Prav Goršek je ob nastopu funkcije za Mladino dejal, da se ne boji političnih pritiskov, ki bi utegnili nastati, ker je vodja tožilstva politično jasno profilirana oseba. Kljub temu da se zdaj dogaja prav to, saj Brezigarjeva njemu očita »politikantski poseg v državnotožilsko integriteto«, Goršek še vedno vztraja: »Jaz teh izjav nisem čutil kot pritiske. Mislim, da smo toliko profesionalni na eni in drugi strani, da vse to ne sme vplivati na delo preiskovalcev v zadevi Patria. Ta zgodba mora biti in bo pripeljana do konca. Vse, kar lahko rečem, je, da policija dela strokovno in zakonito. Ker sem profesionalec in predstavnik inštitucije, si ne morem dovoliti, da bi te zadeve jemal čustveno. Zato vsega skupaj v javnosti ne mislim komentirati.«
Generalna državna tožilka si logično želi hitre rešitve nastalega problema, policija pa na to odgovarja, da je javno razčiščevanje okoliščin predkazenskega postopka v nasprotju z interesi preiskave. Gre za argument, ki ga je v tej isti zadevi, torej preiskavi očitkov o podkupovanju pri nakupu patrij, večkrat uporabila sama v času, ko je preiskava v Sloveniji mirovala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.