Staš Zgonik

 |  Mladina 16

Spletni prepih

Viharno obdobje za spletno svobodo

Lastniki avtorskih pravic so prejšnji teden dosegli pomembno (simbolično) zmago. Švedsko sodišče je štiri posameznike iz spletnega portala za izmenjavo datotek Pirate Bay obsodilo na po leto dni zapora, hkrati pa jim je naložilo plačilo skoraj 3 milijonov evrov odškodnine. Sodišče jih je spoznalo za krive sodelovanja pri nezakoniti izmenjavi datotek. Argument, s katerim so se pri Pirate Bayu vse doslej uspešno branili napadov medijskih multinacionalk, češ da ne delijo datotek, niti se te ne pretakajo prek njihovih strežnikov, temveč Pirat Bay zgolj omogoča povezavo do njih, tokrat sodišča ni prepričal.
Obsojeni se nameravajo na sodbo pritožiti, zagotavljajo, da odločitev sodišča ne bo ovirala delovanja spletnega portala. Tudi če jim švedske oblasti zapečatijo vso opremo, imajo v številnih državah zakupljene strežnike, prek katerih bo stran nemoteno delovala. Prav tako je Pirate Bay le ena iz množice podobnih strani, ki omogočajo prenašanje datotek. Poudariti velja še, da so švedski »pirati« z obsodbo postali mučeniki, njihov portal pa ima zaradi brezplačne publicitete več uporabnikov kot kadarkoli doslej, kar 22 milijonov. Na dan naj bi Pirate Bay uporabljalo več kot 50 tisoč Slovencev, na te strani pa se pojavljajo tudi reklame za slovenska podjetja.
Ta teden pa je na evropskem parketu potekala še ena »drama«, povezana z varstvom avtorskih pravic na eni in s spletno svobodo na drugi strani. Zadevala je politiko »treh prekrškov«, torej možnost, da vam ponudnik internetnih storitev ob tretjem prekršku, prenašanju nezakonitih vsebin in uporabi nezakonitih aplikacij, odklopi spletno povezavo. To možnost so že septembra lani zavrnili evropski poslanci, ki so v okviru prvega branja t. i. telekomunikacijskega svežnja sprejeli dopolnilo, ki izrecno prepoveduje poseganje v prost dostop uporabnikov do spleta brez poprejšnje odločbe sodišča. Kljub temu se je v nadaljnjih pogajanjih med Svetom EU, Evropsko komisijo in parlamentom v dokumentacijo spet prikradel predlog dopolnila, ki bi omenjeno določbo precej omililo, tako da bi bila le neobvezujoče priporočilo.
A so v odboru evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energijo, katerega članica je evroposlanka Romana Jordan Cizelj, v torek zvečer z veliko večino potrdili prvotno, zavezujoče določilo, tisto, ki izrecno prepoveduje poseganje v prost dostop. Do 5. maja, ko naj bi poslanci dokončno glasovali na zasedanju, bodo sicer pogajanja o morebitnih spremembah še potekala, zato besedilo ni dokončno. »Treba je vztrajati do konca, je pa to zelo močan signal. Dali smo jasno vedeti, da vztrajamo pri vključitvi tega člena v zakonodajni dokument,« pravi Romana Jordan Cizelj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.