Čas krize je čas priložnosti ...

... tudi za nakup novih bronastih farnih zvonov

Cerkev, ki si želi novi zvonik

Cerkev, ki si želi novi zvonik
© Borut Peterlin

Čas gospodarske krize je kot drugod po svetu tudi v Sloveniji za iznajdljive čas priložnosti. Poleg več kot deset tisoč brezposelnih je kriza prinesla tudi padec cen avtomobilov in drugih produktov ali surovin. Tega se zaveda tudi iznajdljivi župnik župnije Dobrepolje - Videm Franc Škulj. Vendar pa si Škulj ne bo kupil novega avta za potrebe župnijske Karitas, kupoval bo nove zvonove za farno cerkev, za katere bo odštel vsaj 100.000 evrov. Poleg tega podjetni župnik v času krize ne bo varčeval s cerkvenim denarjem, pač pa s prispevki svojih faranov.
V lokalnem dobrepoljskem župnijskem glasilu Oznanila jih je takole pozval k dolžnosti: »Že vrsto let ne plačujete zvonjenja za umrlimi v župnijski cerkvi. Ob smrti zvonimo vsem faranom zastonj, ker redno podpirate cerkev. Veste pa, da načrtujemo nabavo novih bronastih zvonov. V času recesije se je cena brona občutno znižala. Tako bi stali zvonovi, če jih plačamo takoj, bistveno manj kot sicer. Ker se pri nas trenutno kriza še ne pozna tako močno, vas bi prosili, da bi, če je mogoče, zbrali denar za zvonove, ki bi po novem stali nekaj čez 100 tisoč evrov, da bomo tudi za naprej lahko zvonili ob smrti vsem zastonj.«
To je Škulj, ki je tudi odgovorni urednik Oznanil, napisal v isti sapi oziroma v isti številki glasila, kjer vernikom podaja poslanico nadškofa Alojza Urana: »Gospod nadškof nas je duhovnike tudi prosil, naj vas spomnimo, kako dostikrat ne vemo, kaj bi nekomu dali za darilo. Najlepše darilo za obletnico, rojstni dan ali god je, da za nekoga damo za mašo.«
Cerkveni vrh torej vernike v času krize poziva, naj podarjajo taka darila, da bo še cerkev imela kaj od tega. Dobrepoljski župnik vernike poziva, naj zberejo 100 tisoč evrov za zvonove.
Medtem pa so v slovenski Karitas zaloge že pošle, te pa se napajajo tudi iz intervencijskih zalog evropskega ukrepa pomoči v hrani za najbolj ogrožene v EU.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.