Marjan Horvat

 |  Mladina 16

”Čistilec” Jesenko brez dela

Grožnja s kaznijo, če bo še naprej zbiral odpadke

Franc Jesenko - kaznovan, ker je na lastno roko čistil okolje

Franc Jesenko - kaznovan, ker je na lastno roko čistil okolje
© Borut Peterlin

Franc Jesenko, nekdanji mariborski avtoprevoznik, se je pred desetimi leti sprehajal po gozdu in ogorčen opazoval kupe smeti v svojem mestu in v gozdu. To je bilo prav na dan Zemlje. »Takrat sem se odločil, da bom storil vse, kar je v moji moči, da prispevam k čistejšemu okolju. Z lastnimi avtomobili - v desetih letih sem jih uničil kar sedem - sem vlačil odpadke iz gozda in od drugod. Na dan se je nabralo za tovornjak ali dva odpadkov. Postavil sem jih ob cesti. Nato pa jih je odpeljalo komunalno podjetje Snaga,« je povedal Jesenko. Zdaj bo moral svoje delo opustiti. Od pristojnih mestnih služb je dobil odločbo, s katero so mu prepovedali zbiranje komunalnih odpadkov in mu zagrozili, da bo moral plačati 400 evrov globe, če bo delo nadaljeval.
Jesenko je imel z mestnimi oblastmi, pa tudi z lokalno skupnostjo vseskozi »neurejene« odnose. »Sprva so me imeli za čudaka, norca, kasneje se je mnenje o mojem početju začelo spreminjati,« pravi. Leta 2000 je dobil celo pečat mesta Maribor, postal mestni svetnik in občina je plačevala komunalnemu podjetju stroške odvoza smeti. Stvari so se zapletle po letu 2006, ko ni bil več mestni svetnik. »Že prej so pritiskali name in me poskušali onemogočiti. V zadnjih letih, ko sem tudi prek medijev stopnjeval pritisk, pa so napisali to odločbo, da bi se me rešili.«
Toda Jesenko je v resnici, kot sam pravi, »le čistilec, saj nimam dejavnosti in ne potrebujem statusa SP za svoje delo«. Dodaja, da je poleg pravne spornosti odločbe še bolj vprašljiv njen namen, ker se po tej logiki ne bi smel nihče več dotakniti smeti, če nima koncesije ministrstva za okolje.
Nekateri mariborski intelektualci so takoj stopili v bran Jesenku. Andrej Adam, Boris Vezjak, Dejan Savić, Matej Dasko, Aleksandra Žorž so v odprtem pismu »Primer Jesenko in sprevrnjena ekološka zavest« javnost opozorili na paradoksalni položaj, kajti če Jesenko »smeti ni odstranjeval zaradi pridobitne dejavnosti in če pri tem nikomur ni škodoval, kvečjemu nasprotno, nas bržčas (razen iz radovednosti) niti ne bi smelo brigati, zakaj je to počel. Če je to počel iz lastne pobude, s tem pa hkrati ni nikomur povzročil škode, se v to nihče ne bi smel vmešavati, še najmanj pa uradni občinski ali državni organ ... Nedopustno je, da država, torej vlada, prek svojega uradnika na ta način šikanira posameznika. Še več, Franc Jesenko je s svojim delovanjem v dejanja spremenil ideale, na katere na deklarativni ravni prisegajo tudi vse stranke vladne koalicije - družbena odgovornost, aktivno državljanstvo, trajnostni razvoj.«
Podpisniki so ogorčeni zaradi ravnanja mestnih oblasti z Jesenkom in jih sprašujejo, »kakšen zgled s preganjanjem takega posameznika dajejo vsem, ki brezvestno odlagajo smeti na najbolj neprimernih krajih«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.