Igor Mekina

 |  Mladina 16

Prekrškovna uravnilovka

Absurdna logika zakona o prekrških

Ko se je leta 2003 spreminjal zakon o prekrških, so mnogi opozarjali na težave, ki jih bo prinesel nov sistem. Vse zadeve, ki so jih do tedaj obravnavali sodniki za prekrške, so prenesli na redna sodišča, istočasno pa so o prekrških začeli na prvi stopnji namesto sodnikov odločati policisti in drugi »prekrškovni organi«. Danes je že jasno, da ima takšen sistem nekatere slabe posledice.
V tretjem odstavku 52. člena zakona o prekrških je določeno, da lahko prekrškovni organi izrekajo samo globe, ki so predpisane v določenem znesku, če pa so globe predpisane v razponu, pa lahko izrečejo samo najnižjo predpisano globo, razen če z zakonom ni določeno drugače. Izjema, ki jo zakon omogoča, je bila redko uporabljena. Zakona o trgu vrednostnih papirjev in o varstvu konkurence določila, ki omogočajo kaznovanje kršilcev »v razponu«, sicer imata, v številnih drugih zakonih pa teh določil (še) ni. Pri zakonu o gozdovih je tako na primer globa za nespoštovanje zakona od 800 do 40.000 evrov, toda če nekdo poseka en kubik lesa, drugi pa naredi golosek, dobita enako globo 800 evrov, saj gozdni inšpektorji nimajo možnosti izrekanja glob v razponu. To pristojnost bi jim zakonodajalec moral določiti.
Posledica neuveljavitve omenjene določbe seveda pomeni, da se teža prekrška v Sloveniji danes praviloma ne upošteva. Na področju prekrškov večinoma ni nikakršne »individualizacije« sankcij. Tako tisti, ki stori težji prekršek, ni kaznovanj nič bolj od tistega, ki stori le lažji prekršek. In tako se vzpodbuja perverzna logika, ko se v družbi splača ukrasti »več« - in ne manj. V Sloveniji se torej danes splača ukrasti sto kubičnih metrov lesa in ne enega. Kazen je namreč enaka, strošek kazni glede na strošek prekrška pa je glede na pričakovan »dobiček« v primeru večjega prekrška - zanemarljiv. Sedanja ureditev torej vzpodbuja logiko, po kateri se splača narediti golosek in ne zgolj posekati nekaj dreves.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.