Najprej magister, sedaj pa kar doktor Branko Grims

Poslanec SDS bo študiral naprej, čeprav se zdi, da že vse ve

Vedoželjni magister Branko Grims

Vedoželjni magister Branko Grims
© Matej Leskovšek

Prejšnji teden je mandatno-volilna komisija državnega zbora sporočila nenavadno novico, da bo poslancu Slovenske demokratske stranke Branku Grimsu državni zbor sofinanciral podiplomski študij. Ker je Grims že magister politoloških znanosti, naj bi najkasneje ob koncu mandata postal doktor.
Grims je na lastne stroške magistriral pred šestimi leti na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani na temo »Primerjava senata Združenih držav Amerike in državnega sveta Republike Slovenije«. Dobršen del stroškov njegovega doktorskega študija na temo »primerjava ustavnih in volilnih sistemov« pa bo pokrila država.
Iz službe za odnose z javnostmi državnega zbora so sporočili, da je vsak poslanec na leto upravičen do okoli 1000 evrov (letos 1152 evrov) za izo-braževanje, sredstva pa se lahko uporabijo za »seminarje, tečaje (računalniški, jezikovni ipd.), simpozije, delavnice in druge podobne oblike funkcionalnega izobraževanja, nabavo učbenikov, strokovne literature in drugih avdio-video izobraževalnih pripomočkov ter dodiplomsko in podiplomsko izobraževanje«.
Na vprašanje, kateri poslanci so v zadnjem desetletju diplomirali, magistrirali ali doktorirali na račun države, so se v državnozborski službi za odnose z javnostmi spomnili le Saša Pečeta. Nekdanjemu poslancu SNS in kasneje Lipe je državni zbor v letih 2001 in 2002 magistrski študij sofinanciral v višini 551.000 tolarjev, kar je sedanjih 2300 evrov. Za točnost in dokončnost podatkov sofinanciranja drugih izobraževanj pa niso želeli jamčiti, saj poslanske skupine znesek, ki ga letno dobijo po glavi za poslanca, razporejajo same. Izjema je le visokošolsko izobraževanje, h kateremu mora dati soglasje mandatno-volilna komisija.
Tovrstno soglasje komisije je dobil Grims, ki zagotavlja, da v vseh petih letih, odkar je poslanec, za izobraževanje ni izkoristil niti evra. Poleg tega bo Grims doktorat pisal na FDV, ki jo desnica tako rada zrelativizira na tovarno levičarskega enoumja. Kot rečeno, bo znanstveno raziskoval ustavne in volilne sisteme. Koliko bo skupno stal doktorski študij učečega se poslanca, ni točno znano, vsako leto študija pa bo Grims upravičen, če bo to seveda želel, za dobrih 1000 evrov pomoči. V treh letih torej vsaj 3000 evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.