Peter Petrovčič

 |  Mladina 19  |  Politika

Vedno več zaslišanih, vedno manj patrij

V Sloveniji predstavniki Patrie in finski kriminalisti, ločeno seveda

Dan odprtih vrat proizvodnje oklepnikov ...

Dan odprtih vrat proizvodnje oklepnikov ...
© Aljoša Videtič

V zadnjih nekaj dneh so bili na delovnem obisku predstavniki Patrie in finski kriminalisti. Če so se prvi finski gostje borili za ohranitev orožarskega posla, pa so drugi prišli po dokaze o podkupovanju v tem istem poslu.
Predsednik podjetja Patria Land & Armament Seppo Seppalä in področni direktor za Slovenijo Wulf Hessulf, ki sta se pogovarjala z obrambno ministrico Ljubico Jelušič, sta sicer zatrjevala, da sta se prišla pogovarjat samo o metodah merjenja kakovosti izdelave oklepnikov in nikakor ne o »zmanjšanju števila patrij oz. morebitnih spremembah pogodbenih določil«. Tudi Jelušičeva je zanikala govorice, da je Slovenija pripravljena sprejeti od po pogodbi predvidenih 135 le 89 oklepnikov. Da pa ne gre zgolj za manjši zaplet z različnimi standardi kakovosti, sta omenjena finska gospodarstvenika potrdila z izjavo, da si želita »bolj pozitivnega odnosa« do tega posla v Sloveniji. To pa je potrdila tudi obrambna ministrica sama, ki je na vprašanje, ali je izhod iz nastale situacije tudi prekinitev pogodbe, odgovorila, da je »izhodov več. Vsi si prizadevamo, da je ključni izhod iz zagate ohranitev, ne pa prekinitev pogodbe«.
V Slovenijo pa so prišli tudi finski preiskovalci. Da pa niso hodili zastonj, so že prej zagrozili z nekakšnimi pripornimi nalogi za dva izmed slovenskih osumljencev podkupovanja, Jureta Cekuto in Rudolfa Lebana. In res so potem dobili, kar so hoteli, zaslišali so Lebana pa tudi Marjana Senico in Jožeta Zagožna. Želje po pogovoru v Janezom Janšo, ki ga je pred časom izpostavil finski novinar Magnus Berglund, za zdaj uradno še niso izrazili. So pa govorili z Zagožnom, ki sodi v Janšev krog. Preiskava očitno napreduje, vedno več pa je tudi podatkov iz finskih preiskovalnih spisov. Zdaj je že jasno, da finski organi pregona Cekuto sumijo, da je Patrio že pred razpisom oskrboval s pomembnimi informacijami ter igral posredniško vlogo pri razpršitvi denarja »končnim naslovnikom«. Lebana pa sumijo, da je več kot 200.000 evrov, ki jih je dobil od Patrie, prenakazal osebam, pri katerih je Patria želela biti dobro zapisana. Iz finskih spisov tudi izhaja, da je Leban v elektronskem sporočilu še pred zaprtjem razpisa od Patrie zahteval 100.000 evrov in jih tudi dobil. Leban pa je v tistem času po telefonu z Zagožnom govoril kar 245-krat. Sicer naj bi bile med računi Cekute, Lebana in avstrijskega poslovneža Wolfgana Riedla številne transakcije v vse mogoče smeri, zneski pa v višini več sto tisoč evrov. Problem je v tem, da vse te transakcije in ves ta denar po podatkih finskih preiskovalcev nimajo prav veliko zveze s protinabavami, na katere se slovenski osumljenci ves čas izgovarjajo.
Eni Finci bodo torej iz Slovenije zagotovo odšli bolj zadovoljni kot drugi. Zadovoljstvo enih pa je v sorazmerju z nezadovoljstvom drugih. Uspešnejši, ko so kriminalisti, manjša bo vrednost orožarskega posla. In obratno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.