Vanja Pirc

 |  Mladina 19

Sramotilna priznanja

SDS ve, kaj je novinarska objektivnost

Na spletni strani SDS je že nekaj časa mogoče spremljati posebno dejavnost strankinega ljubljanskega podmladka. Gre za akcijo Novinarski flop tedna, v kateri mladinci SDS izbranim novinarjem podeljujejo »priznanja«, okrašena s Cankarjevimi besedami: »Hlapci, ki so se radovoljno prodali, pa so bolj goreči od gospodarja samega ...«
V podmladku SDS na vprašanje, zakaj so se odločili za takšno akcijo, niso odgovorili. A veliko o akciji povedo že utemeljitve. Podmladek SDS je prvo »priznanje« podelil novinarki POP TV Tadeji Lambret, ki naj bi bila, ko je poročala o prometnem ministru Vlačiču, pripravila »klasičen propagandni zmazek, ki ne upošteva osnovnih zakonitosti novinarskega poklica«. Drugega flopa je bil deležen kolumnist tednika Nedeljski dnevnik Nikola Damjanić, ki naj bi bil »s sovražnim govorom obračunal s poslanci SDS«. Naziv je dobil »zaradi navijaškega tona in napačnih ocen o posledici izdajanja dopolnilnih odločb« izbrisanim. Tretji in za zdaj zadnji flop pa je dobil novinar oddaje Svet na Kanalu A Dejan Komparič, ki naj bi bil ob prazniku dela »nekritično povzemal propagandne posnetke iz 50. let, ki slavijo totalitarni režim in predstavljajo popolno podrejenost kultu osebnosti«. Podmladek je trojico opozoril še, naj svoje novinarske izdelke »kritično ovrednoti«, naj si v nadaljnji karieri ne dovoli »izletov v propagandistične vode« in naj v svoj miselni spekter vključi tudi besedo »objektivnost«.
Drzne besede za podmladek politične stranke. A če bi bilo mladincem iz vrst SDS res do načel novinarske etike, bi omenjene prispevke prijavili pristojni ustanovi - novinarskemu častnemu razsodišču. Analize pa so se raje lotili sami, saj so le tako lahko uporabili izrazito politični besednjak, iz katerega je mogoče razbrati predvsem ogorčenje nad tem, da novinarski prispevki ne sledijo strogo politiki in ideologiji njihove stranke.
Ali bo podmladek SDS uvedel tudi nagrado za prispevke, ki so po njegovem mnenju plod odličnega novinarskega dela, nam ni uspelo izvedeti. Morda pa bi jo dobili pisci Demokracije, tednika, ki ga izdaja podjetje, ki je glede na javno dostopne baze podatkov, v solastništvu SDS?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.