Deja Crnović

 |  Mladina 19

Viole s porezanimi prsti

Iskanje krivca po krvavem koncu tekme v Mariboru

Alojz Križman in nevarna mariborska ograja

Alojz Križman in nevarna mariborska ograja
© Marko Pigac

Devetega maja je na stadionu Ljudski vrt v Mariboru potekala tekma za naslov državnega prvaka, ki so jo v boju s Celjani sicer dobili domačini, a se je končala z odrezanimi deli prstov domačih navijačev in kar nekaj krvi.
Med plezanjem nogometnih navdušencev čez ograjo - ti so vdrli na igrišče še pred koncem tekme - so nastale resne poškodbe prstov; 26 izmed poškodovanih je potrebovalo zdravniško pomoč, osem jih je potrebovalo plastičnega kirurga. Navijači so si prste porezali med plezanjem čez dodatno nameščeno ograjo, za katero domače viole trdijo, da je neprimerna in nevarna. Od sobote odgovornost za poškodbe drug na drugega prelagajo viole, Zveza športnih društev Branik, ki je upraviteljica stadiona, in mariborski nogometni klub, ki načeloma zagovarja navijače, čeprav so bili po mnenju policistov vsi, ki so preplezali ograjo, v prekršku.
Alojz Križman, predsednik ZŠD Branik, je pojasnil, da je bila 90-centimetrska ograja, ki je povzročila poškodbe, na 110 centimetrov visoko stalno ograjo dodatno nameščena, da bi preprečila preprost preskok in s tem nasilne vdore na igrišče. Očitno neuspešno.
»Izdelani so bili montažni nastavki iz nerjavečega jekla, ki imajo na vrhu normalen krožni oprijem in mrežo z okenci romboidne oblike. Rešetka je iz tankih jeklenih profilov. To ograjo brez kakršnihkoli težav preplezamo, saj ima popolnoma gladek zgornji oprijem. Pri tem tudi stampedo ne more povzročiti nobenih težav,« je bil natančen Križman.
Poškodbe naj bi bile nastale ob sestopu z ograje na zunanji strani, torej že na strani igrišča, kjer je razlika med vrhnjim robom ograje in igralno površino 270 centimetrov. »Pri neveščih prestopnikih, ki si s te višine niso upali skočiti na igralno površino, so lahko nastale poškodbe zaradi krčevitega oprijemanja okenc.«
Križman poudarja, da na celjski strani kljub enaki namestitvi ograje ni bilo poškodb.
Bolj kot na to, kdo je kriv, dolgoletni športni komentator Igor E. Bergant opozarja, da so takšni izgredi nedopustni, še posebej, ker bo Maribor igral v kvalifikacijah za evropsko ligo prvakov. Zaradi takšnih izgredov v Evropi klubom grozi zajetna denarna kazen, morda tudi prepoved igranja doma, v skrajnem primeru pa celo izključitev iz evropskega pokala. Tudi domača nogometna zveza se odloča o ustreznih ukrepih zoper NK Maribor, ki je bil letos zaradi svojih navijačev deležen že kar nekaj kazni, na mariborski policiji pa poteka preiskava o sumu kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.
Medtem v Mariboru pričakujejo odškodninske zahtevke navijačev, a Križman se jih ne boji, saj po pogodbi o najemu odgovornost nosi organizator in ne upravitelji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.