Zbornica vs. Matoz

Zbornico zelo moti odvetnikovo pojavljanje v medijih

Med odvetniško zbornico in odvetnikom Francijem Matozom je spet zavrelo. Tokrat zaradi njegovega večkratnega in domnevno spornega pojavljanja v javnosti. V zadnjem času smo v nekaterih medijih (recimo v Jani) zasledili kar nekaj Matozovih izlivov podrobnosti iz intimnega življenja, ki se dotikajo njegovega romantičnega razmerja pa njegove modne kolekcije, kozmetike, nege obraza in telesa itd.
Predsednik zbornice Miha Kozinc opozarja, da Matoz krši 23., 24. in 25. člen kodeksa poklicne etike, ki odvetnikom nalagajo izogibanje »nepotrebnim nastopom v sredstvih javnega obveščanja« in »sodelovanje z zakotnimi pisači«. Kodeks je na tem mestu res zelo jasen in med drugim pravi: »Odvetnik sme o sebi in svojem delu posredovati le tiste podatke, ki so stvarni, resnični in se nanašajo na poklic. (...) Izogiba naj se izjav o svojem zasebnem življenju, premoženju, hobijih in drugih podrobnostih, ki niso v zvezi z njegovim poklicem in delom.«
'Estradnega' odvetnika 15. maja čaka obravnava pred koprskim območnim zborom odvetnikov, ki bodo razpravljali o njegovih kršitvah. Matoz se brani, da je omenjeni kodeks v navzkrižju z nekaterimi pravicami, kot sta pravica do obveščenosti javnosti in do osebne svobode. Za svoje pojavljanje v medijih pravi: »Moj namen je bil tu jasen, namreč da opozorim na to neskladje. Zavračam tudi očitke, da sem se reklamiral.« To sicer zveni nekoliko neprepričljivo, saj je prej izrekal trditve v slogu »najboljši sem, zakaj bi to skrival«. Vsekakor pa se Matozu ni treba bati hujših posledic, v najslabšem primeru ga čaka zgolj opozorilo. »Seveda se bom še naprej pojavljal v medijih,« dodaja.
Velja pa opozoriti na še eno, tehtnejšo stvar. Spomnimo se sumov, da je Matoz namerno zlorabljal svoj poklic. Šlo je za primere, ko je zastopal delodajalce (Kobilarna Lipica, Občina Koper, Durs), ki so štirim odpuščenim uslužbencem ob prekinitvi pogodbe o delu dali napačen pravni pouk. Zbornica je že pred časom dejala, da je s temi zadevami »seznanjena in je ravnanje odvetnika odstopila v reševanje disciplinskim organom«. A ni videti, da bi se karkoli zgodilo. Ko smo pred kratkim zbornico povprašali, kaj se s postopkom dogaja, smo izvedeli, da »o posameznih tekočih disciplinskih zadevah ne posredujejo obvestil javnosti«. Matoz pa je zatrdil, da »odvetniška zbornica ni sprožila nobenih postopkov zoper mene oziroma se ti še niti začeli niso«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.