Marjan Horvat

 |  Mladina 19

Tako bukov zgodovinar

Jože Dežman napada Mladinino Rolanje in Diarejo

Diareja, ki je zmotila zgodovinarja

Diareja, ki je zmotila zgodovinarja

Osmega maja je v državnem zboru zasedala komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Na zasedanju so poslanci, ob sodelovanju nekaterih povabljencev, usmerili pozornost v resolucijo evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Med povabljenci je bil tudi Jože Dežman, ki vodi vladno komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč, sicer pa je direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Med svojimi znanimi lamentacijami o zgodovini, še zlasti pa o slovenskem in jugoslovanskem komunističnem totalitarizmu, je tokrat ožigosal varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik, ki se menda ni želela odzvati na njegove prošnje za sestanek s člani njegovega krožka Moč preživetja, v katerem se »združujejo otroci ljudi, ki so bili žrtve terorja partizanskega gibanja«.
V svojem slogu pa se je spravil tudi nad Mladino, saj po njegovem ne upošteva minimalnih standardov spoštovanja do mrtvih, ki si ga mrtvi zaslužijo. V dveh karikaturah v Diareji in v Rolanju po sceni naj bi bila Mladina storila greh. Satirična Diareja je v času največjih polemik o poimenovanju ljubljanskih ulic na vprašanje, »le katero cesto bi poimenovali s Titovo«, odgovorila s »tisto, ki pelje do Hude Jame«. Dežman seveda ni razumel šale - enako kot v primeru Rolanja in ilustracije ob tej satirični rubriki -, saj v njej ne gre za pritrjevanje nobenemu protagonistu v sporu ob imenovanju ceste.
Navkljub temu je Dežman kot vrhovni razsodnik o tem, kaj je prav in kaj ni, ugotovil, da obe karikaturi, ki ju je vzel na muho, »nista prav nič smešni, ampak gre dejansko že za tisto ustavno mejo, ko gre za direktno pozivanje k ponavljanju zločina«. Takšna Dežmanova presoja je resnično na meji, a neki drugi.
Dežman podobno počne tudi z interpretacijami drugih prispevkov in izjav. Zgodovinarju dr. Jožetu Pirjevcu, ki je za TV Dnevnik 28. februarja letos dejal, da so v jami Golobivnica v vasi Lokve »pokopani pač nemški vojaki, ki jih je bilo treba zelo hitro v tistih že toplih dneh maja 1945 na kakšen način pokopati«, je pripisal slab namen. Dežman je Pirjevčevo izjavo interpretiral takole: »In če dr. Pirjevec reče, da je pač tako vreme maja, da je treba ljudi metati v jame, je to na meji kaznivega dejanja.« Pirjevec mu je kajpak zagrozil s tožbo. Dežman se mu je z dolgim spisom opravičil, a Pirjevec od tožbe ne odstopa, še več, s pismenim opravičilom naj bi ga užalil še enkrat.
Avtor Diareje je »zaprepaden nad tem, da je lahko kdo, ki nastopa v državnem zboru, tako bukov in brez kanca smisla za humor, da mu uspe narobe razumeti šalo prav tistikrat, ko mu je izjemoma naklonjena«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.