Marjan Horvat

 |  Mladina 21

Zanemarjen vinograd

Sklad dal vinograd v najem malomarnemu najemniku

Pozabljene vinske trte

Pozabljene vinske trte
© Arhiv Mladine

Bizeljski vinogradi naj bi veljali za lepo urejene. V samem osrčju vinorodnega okoliša in na najuglednejši legi pa najdemo zanemarjen vinograd na 15 hektarjih. Trte so neobrezane in slabo vzdrževane. Domačini pravijo, da letos ne bodo obrodile. Nekoč je na Drenovcu trta lepo uspevala. Tudi ko so jo negovali v podjetju Slovenijavino in kasneje v družbi Vino. Nasad je bil pred petindvajsetimi leti z družbenimi sredstvi obnovljen. Potem je prišla denacionalizacija in vinograd je prišel v upravljanje sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, ki pa, tako kot marsikje drugje, svoje lastniške pravice ne uveljavlja kot dober gospodar.
Vinograd zdaj upravlja podjetje Vino Brežice, njegov lastnik pa je Mihajla Čuleta, ki se ukvarja s polnjenjem pijač. Zakupnik zemljišč, torej Čuletova družba, je dolžan z zemljišči ravnati kot dober gospodar in skrbeti za zdrav nasad, saj so lahko, če ne ravna tako, ogroženi sosednji nasadi. Sklad je torej dolžan bdeti nad zakupnikom. Sergij Daolio, direktor sklada, je dejal, da »če bi bilo treba preprečiti širjenje bolezni, je sklad hkrati z odpovedjo zakupnega razmerja to pripravljen storiti sam na stroške zakupnika in ob pomoči kmeta, ki je skladu prijavil malomarno ravnanje zakupnika z zemljiščem«. In še, da je sklad zakupniku že zagrozil z odpovedjo zakupne pogodbe zaradi možnosti širitve bolezni, vendar lahko mnenje o tem pripravi le izvedenec.
Pred časom si je nasad ogledal Roman Baškovič, inšpektor za kmetijstvo. A povedal je, da se je podoba Drenovca začela spreminjati, saj je Čuleta zanemarjeni vinograd začel urejati. Zato naj bi drugo leto, po njegovih posegih v vinogradu, trte spet obrodile. Sicer pa Baškovič opozarja še na nekaj drugega. Zanemarjeni vinograd na Bizeljskem ni edini. Vedno več »vinogradnikov opušča vinogradništvo ali pa zmanjšujejo nasade, saj vin zaradi krize v vinogradništvu ne morejo prodati«. Gospodarska kriza se torej pozna tudi na vinskih trtah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.