Marjan Horvat

 |  Mladina 21

Ducat italijanskih medvojnih policistov ...

... odlikoval italijanski predsednik Napolitano

Predsednik Italije Giorgio Napolitano je posmrtno odlikoval dvanajsterico italijanskih policistov, ki naj bi jih bili 24. marca 1944 na planini Bala jugovzhodno od Spodnjega Loga mučili in ubili partizani.
O podrobnostih domnevnega mučenja in »slovenskega etničnega čiščenja«, kakor pravijo v Uniji Istranov, se je razpisal desni italijanski tisk. Berlusconijev časnik Giornale se sklicuje na preiskavo o tem dogodku, ki jo je leta 2001 opravilo vojaško sodišče v Padovi. Vendar pa to sodišče, po pisanju časnika Corriere della Sera, »ne bo zahtevalo privedbe osumljenih za pokol, saj je minilo že preveč časa«. Tudi tokrat so partizani prikazani kot barbari, policisti pa kot »svetniki« in »mučenci«.
Kaj se je v resnici dogajalo na planini Bala, zagotovo ne bomo nikoli izvedeli. Zato so špekulacije o poboju, skladno z italijanskimi navadami presojanja fašizma, politična hrana skrajne desnice. Neizpodbitno pa je, da je dvanajsterica policistov, kot piše Samo Pahor iz društva Edinost, pripadala Mussolinijevim oboroženim silam. Tistim Italijanom torej, ki so se po kapitulaciji leta 1943 podredili nemškemu poveljstvu. Dvanajsterica je skrbela za delovanje rudnika svinca v Rablju v Spodnjem Logu pod Mangartom, kjer so pridobivali rudo za potrebe Hitlerjeve vojske. Slovenski IX. korpus je po svojih močeh sabotiral delovanje nemškega vojaškega stroja. »Tako je 18 mož Bovške čete Briško-beneškega odreda v noči na 23. marec zajelo 12 bivših karabinjerjev, ki so od januarja skrbeli, da zagotovijo nemoteno delovanje rudnika svinca, in razstrelilo električno centralo. Zajete vojake so odvedli s seboj in naj bi jih v naslednjih dneh po krutem mučenju pobili na planini Bala jugovzhodno od Spodnjega Loga,« piše Pahor. »Sicer bi bilo zanimivo vedeti, odkod podrobni podatki o mučenju, če so bili državi nezvesti vojaki vsi ubiti,« se sprašuje.
Sicer pa je podelitev državnega priznanja dvanajsterici policistov še en kamenček v mozaiku prizadevanj italijanske politike za revizijo zgodovine. Uspešno izkoriščajo netivo, ki jim ga z odpiranjem jam, kjer ležijo žrtve medvojnih in povojnih pobojev, brez pojasnjevanja konteksta, v katerem se je to žalostno dejanje v zgodovini zgodilo, ponujajo nekateri slovenski »zgodovinarji".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.