Vanja Pirc

 |  Mladina 21

V kraljevskem ogrinjalu

Ministrica Katarina Kresal navdihnila slikarja

Samo Kralj s portretom Katarine Kresal

Samo Kralj s portretom Katarine Kresal
© Borut Peterlin

Osebe iz javnega življenja so tudi navdih za nastanek umetniških del. Da bi nastanek kakšnega umetniškega dela spodbudili predstavniki izvršilne veje oblasti, pa se vsaj pri nas ne zgodi ravno pogosto. Slikarja in galerista Sama Kralja, ki je nekoč bobnal v vsaj za Novomeščane legendarni rockovski skupini Rudolfovo, pa je navdihnila članica vladne posadke, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Tako je nastala slika, na kateri jo je upodobil zelo simbolično - v kraljevskem ogrinjalu (in z obveznimi uhani), v ozadju pa je naslikal tudi konja.
Kralj pravi, da je upodobil že veliko znanih Slovencev, od umetnikov do gospodarstvenikov in cerkvenih dostojanstvenikov. Najpogosteje ustvarja po naročilu, kadar kdo posebej pritegne njegovo pozornost kot slikarsko zanimiva oseba, pa ga naslika na svojo pobudo. Pri tem kot podlago za upodobitev uporabi fotografije, vsebino pa oblikuje skozi svoj pogled in dojemanje portretiranca. »Tako je tudi pri ministrici Katarini Kresal, ki se je na slovenskem političnem prizorišču po dolgem času pojavila kot velika osvežitev in ki je naredila močan vtis s svojim načinom in delovanjem, pa tudi s svojo žensko lepoto. S tem je zelo privlačen motiv za slikarsko upodobitev,« pravi Kralj in dodaja, da si lahko pomene slike vsak razlaga po svoje, o čemer pričajo tudi pestri komentarji tistih, ki so sliko že videli. »Sam svojih slik nikoli ne komentiram,« vztraja Kralj. In kako je sliko sprejela ministrica? »Počaščena sem, da me je gospod Kralj naslikal na svojo pobudo. Portret mi je všeč. Gospod Kralj mi je povedal, da mora vsak iz slike videti, kar želi, zato tudi sama razlago o simboliki prepuščam bralcem,« pravi Kresalova. Sliko ima zdaj v zbirki njen partner, odvetnik Miro Senica.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.