Totalitarni režimi in stranke

Bi Janša s spremembo 63. člena ustave prepovedal svojo stranko?

Osmi med desetimi predlogi ustavnih sprememb, ki jih je pripravila SDS in naj bi Slovenijo po le dobrem poldrugem desetletju prve že povedle v drugo republiko, pravi takole: »Po vzoru nekaterih drugih evropskih držav se 63. člen ustave, ki postavlja izven ustavnega reda vsako vzpodbujanje k neenakopravnosti, nasilju in vojni, dopolni s prepovedjo javnega poveličevanja vseh totalitarnih režimov, njihovih nosilcev in simbolov.« Gre za prepoved rdeče zvezde in recimo srpa in kladiva ... So takšni predlogi sploh smiselni?
Dr. Aleš Završnik z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti omenja dva pomisleka. Eden je, da je pogled na totalitarnost oziroma netotalitarnost posameznega sistema slej ko prej odvisen od gledalca, to pa za pojem v ustavi nikakor ni dobro: »Družbena resničnost, kjer bi jasno prepoznavali manifestacijo ideje dobrega na eni in ideje zlega (in totalitarnega) na drugi strani, bi bila pravljica. Takšnega družbenega sveta ni. Obstaja lahko le ideja, da smo manifestacija dobrega mi, zlega pa drugi. Ideja, zaradi katere je vredno preganjati in ki je obstajala v vseh družbah, ki za notranjo kohezivnosti in identiteto, za definicijo 'mi' potrebujejo 'ne-mi'. Kar potrebujemo danes, je zato predvsem to, da se naučimo živeti s tem, kar ni 'mi'.« Drugi Završnikov pomislek pa je, da je uporaba pojma totalitarni režim premalo določna tudi v kazenskopravnem pogledu: »Kritična družbena teorija o tem, kaj je kriminalno in nasilno, danes opisuje predvsem neoliberalni kapitalistični sistem. Tudi vedenje predlagateljev se pogosto označuje kot totalitarno, ker želijo popolnoma obvladovati družbeno in politično življenje.«
Bi, če malo pretiravamo, s predlagano ustavno spremembo na načelni ravni SDS prepovedala SDS ali vsaj poveličevanje SDS in njenih simbolov? Bi prepovedala javno poveličevanje vlade, ki bi jo vodila SDS oziroma Janez Janša? Kot rečeno, glede na nedoločnost pojma 'totalitarni režim' lahko totalitarni postanejo vsi tisti, ki niso takšni, kot želijo oni drugi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.