Borut Mekina

 |  Mladina 21

Težave s kosmatimi koleni

Samo dostojno in primerno oblečen

V kratkih hlačah vstop v parlament ni dovoljen

V kratkih hlačah vstop v parlament ni dovoljen
© Borut Krajnc

»Gospod ima kratke hlače,« je dejala receptorka v državnem zboru v telefon. Potem je prihitela vodja parlamentarne tiskovne službe Karmen Uglešič in sklenila, da avtor tega zapisa zaradi kratkih hlač ne sme vstopiti v hram demokracije. Da ne bi oskrunili njegovega videza, smo se še malo zadržali v zaprti recepciji, da predsednik kanadskega senata, ki je ravno tedaj prihitel mimo, ne bi opazil neprimerno oblečenega obiskovalca ...
Zakaj so kratke hlače politično ali kulturno nesprejemljive? Lahko se spomnimo kampanje, ki jo je evropska komisija pripravila lani poleti, ko je zaposlene pozivala k bolj neformalnemu oblačenju, ker bi s tem privarčevali pri energiji za klimatske naprave. Zvišanje povprečne temperature v poslopju evropske komisije za stopinjo bi na leto pomenilo 5600 ton manj v zrak izpuščenega CO2. Tudi slovenski poslanci in člani vlade so se tedaj postavljali brez kravat. Za korenitejše korake v smeri nizkoogljične družbe pa čas očitno še ni zrel.
Poleg tega se ob prepovedi nošenja kratkih hlač v parlamentu postavlja še množica podvprašanj. Denimo, ali je vstop v parlament dovoljen ženskam s kratkim hlačnim krilom? In če lahko ženske vstopajo v parlament v krilih, ali se lahko v krilih ponašajo tudi moški? Do kod štejejo kratke hlače (ali morajo biti gležnji skriti?) in do kod šteje krilo? Ali lahko v parlament vstopimo z dolgimi hlačami, po pravilih torej, a zgoraj brez?
Iz državnega zbora odgovarjajo, da pravila o vstopu v parlament ureja 5. člen pravil o hišnem redu, v katerem je zapisano, da se lahko v prostore zbora »vstopa le dostojno oblečen in primerno aktivnostim«. Osebi, ki ni dostojno oblečena, se vstop ne dovoli, če pa obiskovalec pri nameri vztraja, o tem odloči generalni sekretar, to je sedaj Mojca Prelesnik, ki smo ji tudi poslali omenjena podvprašanja.
Kot je pojasnila, parlament nima t. i. dress code, vendar se od vseh, ki vstopajo v poslopje najvišjega zakonodajnega telesa v državi, pričakuje, da so oblečeni v skladu s splošno sprejetimi družbenimi normami (kaj pa dalajlama?), bontonom in pravili o poslovnem oblačenju, zaradi česar določila v pravilih o hišnem redu niso natančneje opredeljena. S tem naj bi obiskovalci pokazali vsaj minimalno raven spoštovanja. V državnem zboru naj bi predstavnike medijev že leta opozarjali na primernost oblačil, »ker se je že dogajalo, da so npr. na žalno sejo prišli v oranžnem puloverju, na slavnostno sejo v kopalkah in japonkah,« je pojasnila Prelesnikova.
Predstavniki medijev prihajajo v državni zbor poslovno in pričakovati je, da so temu primerno oblečeni. Kolikor je znano generalnemu sekretariatu parlamenta, nekatera uredništva uslužbence opozarjajo na to, saj ti s svojim videzom in dejanji predstavljajo podjetje oziroma medij. (To je res, a pri Mladini smo ponosni na našo tradicijo kosmatih kolen.)
Mimogrede, v evropskem parlamentu so precej bolj sproščeni. Kodeksa oblačenja tam nimajo, ne za zaposlene, ne za poslance in ne za obiskovalce, je odgovoril Janez Vouk.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.