Staš Zgonik

 |  Mladina 21

Špricanje

Je sodelovanje na sejah državnega zbora za nekatere poslance muka?

Juri pravi, da Janša šprica seje državnega zbora, SDS odgovarja, da to ni res

Juri pravi, da Janša šprica seje državnega zbora, SDS odgovarja, da to ni res
© Borut Krajnc

Poslanec stranke Zares Franco Juri je ob nedavni razpravi o ustanovitvi preiskovalne komisije o izbrisanih v državnem zboru dejal, da bi bilo smiselno ustanoviti tudi komisijo za izbrisane poslance. »Nekaj poslancev dobiva okrog 5000 evrov na mesec iz javnega proračuna, na delovnem mestu pa jih ni, so izbrisani. Sprašujem se na primer, kolikokrat je poslanec Janez Janša sodeloval na sejah odborov in na rednih in izrednih sejah državnega zbora.« Za mnenje smo se obrnili na SDS in dobili odgovor, da je predsednik stranke sodeloval na vseh pomembnih sejah odborov, katerih član je, in sejah državnega zbora. »Očitno poslanca g. Franca Jurija bolj moti aktivnost g. Janše in ne njegova neaktivnost.«
Statistike o udeležbi na sejah državnega zbora, v nasprotju z evropskim parlamentom, ne vodijo. Kot so povedali v službi za odnose z javnostmi, je prisotnost poslancev vidna zgolj na izpiskih glasovanj ob potrjevanju zakonov. A obstaja še ena, nekoliko zamudna in ne povsem zanesljiva, a vseeno zanimiva možnost - magnetogrami sej. Predsedujoči navadno na začetku seje pove, kateri od poslancev se je opravičil zaradi zadržanosti. Prav tako je mogoče preveriti, na koliko sejah je poslanec spregovoril in s tem potrdil prisotnost.
Janez Janša je član štirih delovnih teles. V komisiji za nadzor javnih financ se je, sodeč po magnetogramih, oglasil le na prvi od osmih sej. Petkrat se je opravičil, na dveh sejah se ni oglasil. Od 13 sej odbora za zunanjo politiko se je oglasil na dveh, petkrat se je opravičil, šestkrat se ni oglasil. Od petih sej odbora za obrambo se je štirikrat opravičil, enkrat pa se ni oglasil. Na do zdaj edini seji ustavne komisije se prav tako ni oglasil. Oglasil se je tudi zgolj na štirih od desetih izrednih sej parlamenta v tem sklicu in zgolj na eni od šestih rednih sej.
Janša ni edini s precej neredno udeležbo. Ob preverjanju magnetogramov nam je v oči padel Roberto Battelli. Od 13 sej odbora za zunanjo politiko se je oglasil zgolj na eni, osemkrat se je opravičil, štirikrat se ni oglasil. Od desetih sej odbora za kulturo se je oglasil na treh, petkrat se je opravičil, dvakrat ni spregovoril. Še najbolj aktiven je bil v »svojem« odboru za narodne skupnosti, saj se od šestih sej ni udeležil le dveh in se je opravičil, sicer pa je vedno sodeloval v razpravi. Na vseh 16 sejah državnega zbora pa se je oglasil enkrat samkrat. »Veste, poslanec sem že zelo zelo dolgo, tako da sem zelo selektiven in točno vem, kaj je treba in kdaj, pa tudi, zakaj,« odgovarja Battelli. Prav tako poudarja, da ima kot član parlamentarne delegacije pri OVSE veliko mednarodnih obveznosti. In res, ujeli smo ga ravno med službeno potjo v Frankfurtu.
Nikakor nočemo kritizirati zgolj omenjenih dveh poslancev, gotovo nista edina, ki »včasih« manjkata na parlamentarnih sejah. Morda pa bi javno objavljena statistika udeležbe na razpravah prazne parlamentarne dvorane kar naenkrat napolnila?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.