Pivo, alkoholne pijače in zamrznjen grah

Tudi policisti pijejo pivo

/media/www/slike.old/mladina/mpolicija_pivo_d254_8095_b5.jpg

© Borut Peterlin

Prejšnji teden je policija prek portala www.enarocanje.si oddala dve zanimivi mali naročili po postopku zbiranja ponudb. Prvo je bilo naslovljeno »Pivo«, saj je med naročenimi živili prednjačilo pivo, drugo pa »Alkoholne pijače«, iz istega razloga.
Z naročilom »Pivo« bo policija nabavila za 37.505,62 evra različnih živil, od tega za 25.228,68 evra piva in drugih alkoholnih pijač. Ta alkohol in nekaj malega zamrznjene hrane bo nakupljen za potrebe Počitniškega doma Debeli rtič oziroma tamkajšnje menze. Z naročilom »Alkoholne pijače« pa bodo nabavili za 34.007,89 evra živil, od tega za 24.074,62 evra piva in drugih alkoholnih pijač. Ta tekoča in zamrznjena živila bodo šla v Oddelek za prehrano Tacen, Oddelek za prehrano Ljubljana Kotnikova in Center za oskrbo Gotenica oziroma v kuhinje teh enot.
Na policiji pojasnjujejo, da lahko v Tacnu, kjer Policijska akademija izvaja različno izobraževanje in usposabljanje, udeleženci pivo in drug alkohol dobijo šele po opravljenem programu, točneje po pol peti popoldne. Tudi v vadbenem centru v Gotenici lahko udeleženci izobraževanja in usposabljanja alkohol dobijo šele popoldan, a uro prej kot v Tacnu. Enako velja za Počitniški dom Debeli rtič, kadar tam poteka usposabljanje, v času dopustovanj se alkoholne pijače lahko pijejo ves dan. Za prehrambni obrat Ljubljana Kotnikova pa na policiji zagotavljajo, da alkoholnih pijač ne prodaja, čeprav je izrecna postavka enega izmed naročil male vrednosti tudi nabava »alkoholnih pijač za OP Ljubljana Kotnikova«.
Alkoholne pijače za policiste in druge uslužbence niso zastonj. So pa poceni. V prehrambnih obratih stane pollitrska pločevinka uniona 1,38 evra, laškega 1,46 evra, v Počitniškem domu Debeli rtič pa obe staneta enako - 2,10 evra.
Na policiji še zagotavljajo, da alkohola ne nabavljajo iz proračunskih sredstev, torej z davkoplačevalskim denarjem, pač pa izključno iz iztržka pri prodaji v prehrambnih obratih. Lani so tako iz tega denarja skupaj kupili za 40.498,52 evra piva in drugih alkoholnih pijač.
Izraženo v pollitrskih pločevinkah po drobnoprodajnih cenah, ki pa so zagotovo višje od nabavnih, je to malo manj kot 48 tisoč pločevink piva oziroma skoraj točno dva tisoč platojev. Ker so cene alkohola letos približno enake lanskim, to še pomeni, da naj bi policisti po sindikalnih cenah letos popili za slabih devet tisoč evrov več alkohola. Hm, na zdravje, pa pozor na cesti!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.