Zmenek s planetom

Velik dogodek in predvolilno soočenje

Ne zgodi se pogosto, da bi vse francoske šole dobile brezplačen izvod filma o okolju, zraven pa še študijsko gradivo za trimesečno preučevanje vprašanj, ki jih ta načenja. Na svetovni dan okolja bodo film Home v okviru projekta, ki so ga poimenovali Zmenek s planetom, prikazali učencem, dijakom in študentom v vsej državi. Prav tako ni pogosto, da bi distributer film brezplačno distribuiral vsem, ki bi ga radi prikazali, javnim in zasebnim televizijam, nevladnim organizacijam, kinodvoranam, festivalom, mestnim oblastem in drugim, ki jih to zanima.
Avtor filma Yann Arthus Bertrand in producent Luc Besson sta pred dnevi potrdila, da bodo film prikazovale televizije v več kot 130 državah po svetu, pod naslovom Zemlja - naš dom tokrat tudi drugi program TV Slovenija. Nacionalna televizija sicer že nekaj časa predvaja serijo dokumentarnih filmov istega avtorja Pogled iz zraka, ki zaradi fantastične fotografije ni obnorela le ekologov in poznavalcev, pač pa tudi nestrokovno javnost. In zakaj film dviga toliko prahu? Avtor priznava, da mu je Neprijetna resnica Ala Gora dala dodaten polet, poleg tega pa je imel v arhivu še neobjavljene posnetke. Film je po besedah avtorja izbor najboljših posnetkov, do katerih se mu je v letih snemanja iz zraka uspelo dokopati, hkrati pa navaja najosupljivejša dejstva v zvezi s posledicami človekovega uničujočega poseganja v naravo.
Čeprav filma večina kritikov še ni videla in le redki dvomijo o njegovi estetski vrednosti, mu vseeno očitajo vse mogoče. Od tega, da je sneman iz helikopterja, ki v ozračje prav tako izpušča velike količine ogljikovega dioksida, do tega, da je zavajajoč in da trka na vest tistih, ki pri onesnaženju planeta še niso imeli priložnosti sodelovati, ker živijo brez elektrike in ne izkoriščajo fosilnih goriv. Roger-Gérard Scwartzenberg, nekdanji minister za znanost, je v neki pogovorni oddaji na francoski javni televiziji poudaril, da je Home eden redkih takšnih filmov, ki ponujajo tudi rešitve. Avtor je prepričan, da naj bi vsak sam prispeval svoj delež k ohranjanju okolja, denimo tako, da naj ne bi kupoval sadja, ki prepotuje na tisoče kilometrov, ali pa da bi omejil uživanje govedine, saj naj bi goveja živina med vzrejo s prebavo proizvedla toliko metana, da naj bi okolje bolj obremenjevala kot vsa svetovna prevozna sredstva skupaj. Družbena odgovornost razvitega sveta pa bi morala pripeljati do tega, da bi nerazvite države preprosto »preskočile« fazo uporabe fosilnih goriv in prešle neposredno na čiste vire, denimo sonce.
Presenetljivo je, kolikšno zanimanje je film pritegnil v nekaterih državah in kako malo zanimanja kažejo zanj druge; nekatere televizije ta dogodek napovedujejo že ves mesec, pri nas je do zadnjega zanj vedel le malokdo. Francoski okoljski minister Jean-Louis Borloo je kupil sto izvodov filma in jih poslal županom manjših mest, češ naj odprejo večnamenske dvorane in prikažejo film. Televizija Slovenija je v napovednik na spletni strani sicer zapisala, da bo dokumentarni film Zemlja - naš dom »največji dogodek na svetu«, a ga bo vseeno predvajala na drugem programu. Za Slovence je torej pomembnejša oddaja o volitvah v evropski parlament, na katerih se za položaj poslanca poteguje tudi okoljski minister. Pomenljivo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.