Referendumi za čist zrak

V nedeljo referendum v Zagorju, kdaj v Trbovljah?

Trboveljska cementarna Lafarge cement je pred časom pridobila okoljsko soglasje ministrstva za okolje za sežig odpadkov. Ker soglasje zaradi pritožbe še ni pravnomočno, Lafarge pa odpadke že sežiga, so se prvi oglasili v sosednjem Zagorju, ki je ves čas deležno Lafargeevih izpustov. Čeprav je Lafarge prek ustavnega sodišča poskusil referendum preprečiti, bo ta vendarle izpeljan hkrati z volitvami v evropski parlament to nedeljo.
Težava je v tem, da je Lafarge že po uradnih meritvah največji onesnaževalec v Zasavju, čeprav se uradno izmerjene vrednosti po podatkih okoljevarstvenikov razlikujejo od dejanskih. Po novem pa bo lahko za svojo dejavnost uradno uporabljal še alternativna goriva, kot se lepše reče sežiganju odpadkov. Referendum v Zagorju je torej nazadnje moralo odobriti ustavno sodišče, saj je Lafarge v pobudi za presojo ustavnosti in zakonitosti sklepa o referendumu zatrjeval, da bi referendumsko odločanje škodilo dobremu imenu Lafargea na trgu in v javnosti. Ustavni sodniki so odločili, da Lafarge v tem primeru nima pravnega interesa, saj referendum ne bo neposredno vplival na cementarno. Pravni interes naj bi dobil šele, če oziroma ko bo občina Zagorje ali Trbovlje cementarni naložila nekatere pravne obveznosti. Lafarge je sicer ravno prejšnji teden izgubil še enega izmed številnih sodnih sporov, ki jih sproža zoper okoljevarstvenike. Sodišče je oprostilo aktivista okoljevarstvene organizacije Eko krog Boštjana Pihlerja, ki je pred leti z razpečevanjem letakov opozarjal na dvoličnost vodstva cementarne in zavajanje javnosti. Zasavskemu referendumu utegne kmalu slediti referendum s podobnim, če ne identičnim vprašanjem v Trbovljah. Zagorski referendum so zahtevali zagorski svetniki, v Trbovljah pa je podpise zbrala civilna pobuda. Občina je sicer zahtevala dopolnitev vloge, a do referenduma naj ne bi bilo več daleč. V nedeljo bo v Zagorju sicer zgolj posvetovalni referendum.
Na dan volitev pa bo v Sloveniji še en okoljevarstveni referendum, v Miklavžu na Dravskem polju. Civilni pobudi je uspelo zbrati dovolj podpisov za referendum o gradnji stanovanjskega naselja na območju Miklavškega gozda. Tudi ta referendum je šele pred dnevi dovolilo ustavno sodišče. Če Zasavcem uspe, bodo morda dihali malo čistejši zrak, če uspe miklavški civilni pobudi, bo gozd še nekaj časa ostal gozd.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.