Staš Zgonik

 |  Mladina 22

Slaba žetev

Poslanci hitro izgubili zanimanje za projekt Znanje žanje

Na prvem predavanju je znanstvenika poslušal premier in 35 poslancev, na četrtem je bilo poslancev samo še sedem

Na prvem predavanju je znanstvenika poslušal premier in 35 poslancev, na četrtem je bilo poslancev samo še sedem
© Borut Krajnc

Od marca v državnem zboru na predlog ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo izvajajo projekt Znanje žanje, v okviru katerega pred začetkom vsake redne seje DZ ugledni slovenski znanstveniki ali znanstvene skupine predstavijo svoje znanstvene dosežke. Do zdaj so se predstavili štirje znanstveniki, z vsakim novim predavanjem pa je bila udeležba poslancev manjša.
Dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta je imel čast, da prvi predstavi svoje delo, poslancem pa je predaval o sintezni biologiji. Pravi, da je v dvorani naštel okrog 35 poslancev, pet ministrov in nekaj državnih sekretarjev. Prisotna sta bila tudi premier Pahor in evropski komisar Potočnik. »Moram reči, da so izkazali zanimanje. Tudi razprava je trajala precej dolgo, celo predsednik jo je moral nazadnje ustaviti,« je bil zadovoljen.
Naslednji je na vrsto prišel dr. Peter Križan z Inštituta Jožef Stefan (IJS), ki je poslancem predaval o fiziki osnovnih delcev in njenem vplivu na družbo. Udeležba je bila že precej manjša, meni, da ga je poslušalo kakih 20 poslancev, štirje ministri in dva državna sekretarja. Vendar ni bil razočaran. »Pravzaprav sem bil nad udeležbo pozitivno presenečen, ker so me svarili, da bo verjetno prisotnih malo ljudi.« Pravi, da je imel dober občutek, po predavanju pa je dobil kar nekaj vprašanj in »videlo se je, da ljudi tematika zanima«.
Naslednja na vrsti je bila dr. Renata Salecl z Instituta za kriminologijo pri ljubljanski Pravni fakulteti, ki je poslancem predavala o sodobnih pogledih na kaznovanje in nadzorovanje. V dvorani je bilo le deset poslancev in dva ministra. »Raven razprave v našem parlamentu je navadno zelo nizka, zato ne morem reči, da sem bila presenečena nad slabim obiskom. Čeprav je tema, o kateri sem govorila, mnogokrat predmet parlamentarnih razprav, se poslancem, kot kaže, ne da zapravljati časa s tem, da bi spoznali malce širši pogled na to problematiko.«
Za zdaj zadnji predavatelj je bil dr. Danilo Zavrtanik z novogoriške Politehnike, ki je poslancem razlagal o meritvah kozmičnih žarkov velikih energij. »Ne vem, koliko poslancev me je poslušalo, vsekakor pa zelo malo.« Pričakoval je večjo udeležbo. »Mislim, da če koga povabiš domov, se spodobi, da si ob njegovem obisku doma.«
Vsem predavateljem se sicer zdi projekt odličen. Pobudnik, minister Gregor Golobič, pravi, da je z odzivom tistih, ki se predavanj udeležijo, zadovoljen, ker jih vsebina zanima in znajo postaviti zanimiva vprašanja. »Kar se tiče preostalih poslancev, pa mislim, da obstaja nekaj logističnih težav v zvezi z urnikom, ki jih skuša vodstvo parlamenta rešiti. O kakšnih drugih motivih za neudeležbo ne bi hotel špekulirati.« Zatrjuje, da nameravajo s projektom vztrajati. Tudi predsednik DZ Pavel Gantar priznava, da je udeležba na predavanjih slabša od pričakovane. »Strinjam se, da je bila na zadnji predstavitvi pred redno majsko sejo DZ udeležba poslancev res slaba, vendar je dejstvo, da so v tem času potekale seje nekaterih delovnih teles.« Zanimivo bo videti, koliko poslancev bo poslušalo predavanje dr. Dragana Mihailoviča z IJS o nanotehnologiji, ki je na sporedu ta mesec.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.