Vanja Pirc

 |  Mladina 22

Zavarujmo poslance

Slovenski državni zbor ima strožja pravila kot evropski ali avstrijski parlament

Novinarji se ne bodo smeli več zadrževati na hodnikih državnega zbora

Novinarji se ne bodo smeli več zadrževati na hodnikih državnega zbora
© Matej Leskovšek

V začetku maja so začela veljati nova pravila, ki se jih morajo pri delu v državnem zboru držati novinarji, fotografi in snemalci, med drugim pa urejajo tudi, kje se ti lahko zadržujejo in kje lahko sploh delajo. Ne gre sicer za povsem nova pravila, temveč za spremenjeno različico pravil, ki so v veljavi od leta 2006. Spomnimo se, da so ta ob nastanku med novinarji povzročila obilo slabe volje, najbolj zato, ker je želel sekretar državnega zbora Lovro Lončar z njimi prepovedati zadrževanje na hodnikih pred sobami, kjer potekajo seje ali delovni pogovori, zaprti za javnost. Težava je v tem, da udeleženci zaprtih sej že tako neradi dajejo izjave, zato je bilo čakanje na hodnikih edini način, da so mediji sploh dobili in javnosti posredovali vsaj bistvene informacije. Novinarji, ki redno poročajo iz državnega zbora, so protestirali, v uradnem protestu so pravila označili celo za »kasarniška«, a vse to ni veliko pomagalo. Iz pravil so nazadnje sicer umaknili nekaj spornih določb, a prepoved čakanja pred zaprtimi vrati je ostala. Kljub vsemu je bilo mimo varnostnikov na hodnikih posnetih kar nekaj trenutkov, ki bi se sicer zgodili daleč od oči javnosti.
No, zdaj so se pravila nekoliko spremenila. Kot je povedala vodja službe za stike z javnostmi v državnem zboru Karmen Uglešić, so spremembe predvsem posledica potrebe po uskladitvi prejšnjih predpisov z novostmi, ki sta jih med drugim prinesla preselitev novinarske sobe v nove prostore v pritličje in začetek rednega delovanja parlamentarnega programa. Uglešićeva pravi, da so želeli s spremembami olajšati delo novinarjem in da so jim zato omogočili snemanje in fotografiranje prihodov vabljenih na seje delovnih teles na hodnikih pred sejnimi sobami, kar je prej bilo mogoče le z vnaprejšnjim soglasjem generalnega sekretarja. Brezpogojno je poslej dovoljen tudi fototermin na zaprti seji. »S predstavniki aktiva smo imeli sestanek, na katerem smo se pogovorili o njihovih pripombah ter sprejeli prav vse, razen tiste, ki govori o prepovedi snemanja in fotografiranja po hodnikih državnega zbora,« pravi Uglešićeva.
Novinarji sicer niso imeli malo pripomb, poleg predpisov o sediščih v sejnih sobah pa jih je najbolj razjezila prav prepoved snemanja, fotografiranja in zadrževanja predstavnikov medijev na vseh hodnikih državnega zbora, razen pred vrati poslanskih skupin. Novinarji so namreč doslej kljub vsemu na hodnikih spremljali dogajanje ob medstrankarskih konzultacijah ali dogajanje ob razpadanju strank. Državni zbor naj bi s tem določilom menda želel zavarovati poslance.
Ne glede na to, ali ukrep razumemo kot pretirano zaščito poslancev, ki naj bi se nekajkrat pritoževali nad tem, da so novinarji na hodnikih ujeli povabljence na zaprte seje, ali kot omejevanje dela novinarjev, podobno tistemu, ki se nanaša na prepoved vstopa v parlament v kratkih hlačah, je zanimivo, da je v avstrijskem parlamentu ob vnaprejšnjem dogovoru dovoljeno snemati na hodnikih, v evropskem parlamentu pa omejitev glede snemanja na hodnikih ni. Snemanje ni dovoljeno le v restavracijah in barih ter, brez privoljenja, v pisarnah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.