Jure Trampuš

 |  Mladina 22

Napaka in odstop?

Zakaj je TV Slovenija zavajala s podatki o kreditih podjetja Ultra in zakaj je Golobič nekaj časa prikrival svoj lastniški delež

Avgusta 2004 je SDS uprizarjala izredne seje v parlamentu, kjer je dokazovala, da je Ultra skorumpirano podjetje. Nekaj mesecev kasneje je Janša prevzel oblast, a v štirih letih revizije niso odkrili ničesar nezakonitega. Pet let kasneje, se je v javnosti spet pojavila anonimka o spornih poslih. Medtem je Gregor Golobič postal solastnik Ultre in to najprej zamolčal javnosti.

Avgusta 2004 je SDS uprizarjala izredne seje v parlamentu, kjer je dokazovala, da je Ultra skorumpirano podjetje. Nekaj mesecev kasneje je Janša prevzel oblast, a v štirih letih revizije niso odkrili ničesar nezakonitega. Pet let kasneje, se je v javnosti spet pojavila anonimka o spornih poslih. Medtem je Gregor Golobič postal solastnik Ultre in to najprej zamolčal javnosti.
© Denis Sarkić

»Opozorili smo na korupcijo v primeru javnih podjetij, Mobitel, Ultra, ključni funkcionarji v največji vladni stranki, nič se ni zgodilo,« je pred skoraj petimi leti v parlamentu dejal Janez Janša. Bil je čas izrednih sej. Čas korupcije in klientelizma. Volitve so bile pred vrati.
Janša je nekaj tednov po tem dramatičnem nastopu prevzel oblast. In v štirih letih je Golobičeva Ultra, po zatrjevanju njenega vodstva, izgubila večino poslov z državnimi podjetji. Tudi s Telekomom, Petrolom, Mobitelom. Revizija, ki jo je leto po volitvah v skupini Telekom opravila revizijska hiša Deloitte, je v podjetju Telekom ugotovila nepravilnosti, vendar te niso bile povezane z Ultro. »Pri poslovanju Telekoma Slovenije in Mobitela z družbo Ultra ni bilo nobenih nepravilnosti, niti jih ni odkrila nobena revizijska hiša,« pravijo v Telekomu in dodajajo, drugače kot pri Ultri, da so s tem podjetjem poslovno vseeno sodelovali. Do 3. maja 2007.
A kakorkoli, predvolilna politična gesla o korupciji in Gregorju Golobiču v štirih letih Janševe vlade niso imela pravnega učinka. Ni bilo ovadb, obtožnic, pravnomočnih obsodb. Čeprav je prejšnja vlada napovedala boj z gospodarskim kriminalom, čeprav je ta boj napovedalo tudi tožilstvo, čeprav je o gospodarskem kriminalu govoril pravosodni minister Lovro Šturm.
Minilo je skoraj pet let, vmes se je zamenjala vlada, Golobič se je vrnil v politiko, vstopil v vlado, pred vrati so nove volitve, zdaj v evropski parlament. In tudi tokrat se je sredi razpravljanja o ekonomski smiselnosti posojil, politični odgovornosti in samoomejevanju od nekod vzela pozabljena Ultra. Anonimko je prva pograbila RTV Slovenija. Anonimni očitki podjetju so bili prepričljivi. Ultra in njeni sopotniki naj bi bili dobili za okoli 21 milijonov evrov nezavarovanih kreditov. To pomeni, da naj bi jim bila NLB kredite podelila brez ustreznih varovalk, zgolj na lepe oči. »Odgovor za milijon dolarjev je, kako nekdo dobi kar 21 milijonov evrov kredita, ne da bi ga ustrezno zavaroval,« se je dramatično spraševal mlad novinar na TV Slovenija. »Tile podatki so skorajda bolj zastrašujoči za Ljubljansko banko kot pa za Ultro,« je dejala voditeljica Odmevov. Oglasila se je tudi politika. Mirko Zamernik, kandidat za evropskega poslanca na listi SDS, je predsedniku vlade Borutu Pahorju poslal pismo o šokantnih razkritjih o »enormno visokih kreditih brez vsakih zavarovanj«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.