Peter Petrovčič

 |  Mladina 23  |  Politika

Šturm spet ovaden

Tokrat zato, ker naj bi svojim kadrom v nasprotju s predpisi dvignil količnik za izračun plače

Bivši minister Lovro Šturm in vodja njegovega kabineta Janko Koren

Bivši minister Lovro Šturm in vodja njegovega kabineta Janko Koren
© Borut Peterlin

V sredo je komisija za preprečevanje korupcije sporočila, da je na tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper enega ministra ene izmed prejšnjih vlad, ker je v nasprotju s predpisi dvignil količnik za izračun plače enemu izmed svojih podrejenih. Po naših podatkih gre za pravosodnega ministra prejšnje vlade dr. Lovra Šturma.
Na protikorupcijski komisiji so bili skopi z informacijami, povedali so, da so kazensko ovadbo vložili na podlagi utemeljenega suma, ki ga je potrdil tudi nadzor inšpekcije za javne uslužbence, ministru pa očitajo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja. Poleg tega so povedali le še, da je previsoko plačo dobival vodja kabineta ovadenega ministra in da mu je s tem ovadeni minister omogočil pridobitev najmanj 11.000 evrov neupravičene premoženjske koristi oz. previsoko izplačane plače iz mase davkoplačevalskega denarja. Napačno, torej previsoko izplačevanje plače pa je trajalo vsa štiri leta oziroma cel mandat. Vodja kabineta ovadenega ministra, torej Lovra Šturma, je bil v tem času Janko Koren. In Korenu je minister kot njegov neposredno nadrejeni očitno v nasprotju z zakonodajo in pravilnikom o napredovanju zaposlenih v državni upravi določil višji količnik, kot bi mu ga glede na stopnjo njegove izobrazbe lahko.
Ta ovadba zoper bivšega pravosodnega ministra Šturma pa ni prva, ki se nanaša na njegovo ministrovanje. Prvo ovadbo je tožilstvo prejelo v začetku letošnjega leta zaradi povolilnega zaposlovanja najbližjih političnih sodelavcev v državne službe za nedoločen čas. Tudi ta ovadba mu je očitala kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je v času konstituiranja nove vlade, torej v času opravljanja zgolj tekočih poslov, svojega državnega sekretarja Roberta Marolta in ministrico za delo v odhajanju Marjetko Cotman imenoval za notarja. Cotmanova, članica NSi, tako kot Šturm, recimo notariata sploh še ni odprla, Maroltovo imenovanje pa je razveljavilo upravno sodišče, ker ni izpolnjeval formalnih pogojev za to službo. Zdaj je državni pravobranilec, tja ga je prav tako po volitvah imenoval seveda Šturm. Ja, ovadeni minister očitno zna poskrbeti za svoje kadre.
V aktualnem primeru ostajata torej le še dve neznanki. Prvič, kako se bo odzvalo tožilstvo, ki ga vodi Barbara Brezigar, ki pripada sorodni politični opciji. Bo ovadbo zavrglo in postopek ustavilo, ali pa bodo uvedli preiskavo? In drugič, kako se bo odzval bivši pravosodni minister, ki mu v bistvu preostane samo še izgovor, da je bil zaveden in da ni vedel, da krši osnovne delovnopravne predpise, kar bo za pravosodnega ministra kar hecen izgovor. Po neuradnih informacijah bi sicer utegnile slediti nove ovadbe zoper istega ministra, in sicer zaradi istovrstnih dejanj, saj naj bi previsoki količnik v prejšnjem mandatu imelo več ministrovih bližnjih sodelavcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.