Deja Crnović

 |  Mladina 23

Virant znova o kodeksu

Čeprav je bil v prejšnji vladi ta zgolj za okras

/media/www/slike.old/mladina/mkodeks_20080921_1593_b5.jpg

© Borut Peterlin

Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant se je spet spomnil na svoj dosežek iz minulega mandata. Predlagal je, da bi ta vlada podpisala kodeks, s čimer bi se člani vlade zavezali, da bodo objavili podatke o svojem celotnem premoženju, predvsem pa o njegovih virih. Hkrati je bil Virant najbolj začuden nad tem, da se njegovo premoženje v času ministrskega mandata ni povečalo, premoženje ministra Golobiča pa se je v minulih letih »obogatilo za milijone« - čeprav Virant ni omenil, da Golobič ni ves ta čas sodeloval v politiki. Tako je na seji Zbora za republiko predlagal sprejetje zakona, po katerem bi funkcionarji morali prijaviti spremembe v premoženju, ki so nastale v času opravljanja funkcije, do sprejetja zakona pa predlaga začasno rešitev: kodeks.
Morda je bil Virant pri večanju premoženja manj uspešen, se pa zato njegovi kolegi vladnega moralnega kodeksa vseeno niso držali, niti tisti najbližji. V nasprotju s kodeksom in v njem utemeljenih moralnih standardov je deloval njegov strankarski kolega, tast in evropski poslanec Miha Brejc, ki je za svojo asistentko v evropskem parlamentu vzel hčerko, Virantovo ženo Nano B. Virant. Takratni izgovor je bil, da Brejc ni podpisal kodeksa. Moralni standardi, ki naj bi veljali za ministre slovenske vlade, za evropske poslance ne veljajo...
Pravzaprav niso veljali, saj evropski parlament po novem ne bo več dovolil, da bi bili kot asistenti zaposleni bližnji družinski člani evroposlancev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.