Marjan Horvat

 |  Mladina 23

Evropska skrajna desnica

... maršira skozi evroparlament

Britanska nacionalna fronta (BNF) bo imela v novem sklicu evropskega parlamenta med poslanci svojega vodjo Nicka Griffina in Andrewa Bronsa. Brons, neonacistični veteran, se je proslavil že v mladosti z napadi na judovsko premoženje in sinagoge. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je »znanstveno« utemeljeval rasistični nacionalizem in postal leta 1980 vodja stranke Nacionalna fronta, predhodnice današnje BNF. Ko se je Brons leta 1984 zaradi svojih izjav vendarle znašel pred sodnikom v Leedsu, je dvom o sposobnosti javnega tožilca Johna Raya, ki je bil malezijskega rodu, izrazil z besedami, da »manjvredna bitja, kot ste vi, najbrž ne cenijo načela svobode govora«. Po sojenju je »zapustil« politiko in predaval politično znanost in pravo na višji šoli v Harrogattu.
Pred tremi leti se je pridružil BNF, zdaj pa kandidiral za evropski parlament, »da bo razkrival aktivnosti in korupcijo v Evropski uniji in okrepil britanska stališča za umik iz nje« ter »sodeloval z domoljubi v drugih državah, ki želijo porušiti Evropsko unijo«. Brons bo v evroparlamentu našel sorodne duše.
Tam bodo po novem štirje poslanci nizozemske Stranke za svobodo (PVV), znane po sovražnem odnosu do imigrantov in EU. Vodi jo Geert Wilders, sicer tudi producent kontroverznega protimuslimanskega filma Fitna. Petnajst odstotkov podpore in tri poslanske sedeže je dobilo Gibanje za boljšo Madžarsko (Jobbik). Njegove paravojaške skupine »Madžarske straže« paradirajo v njilaških (nacističnih) uniformah. Tudi na Finskem je kar 13 odstotkov glasov dobila skrajno desna stranka Pravi Finci (Perussuomalaiset), ki je nastopala v koaliciji s krščansko-fundamentalistično stranko Kristilliset. Desni časnik Turun Sanomat piše, da ne gre za nikakršno presenečenje: »Protievropski voditelj Tim Soini je pokazal, da je mogoče pridobiti navdušence že samo z močjo govorice.«
Dva poslanca je dobila Stranka za veliko Romunijo, znana po izrazito protimadžarski in protisemitski politiki. Toliko poslancev bo imela tudi skrajno desna grška skupina LAOS, ki jo vodi novinar Georgios Karatzaferis. Kar osem poslancev iz Italije bo zastopalo Bossijevo Severno ligo. Toda število poslancev italijanske skrajne desnice je težko ugotoviti, kajti »postfašistično« Nacionalno zavezništvo Gianfanca Finija in neofašistična Socialna alternativa Alessandre Mussolini sta se na teh volitvah pridružila stranki Silvia Berlusconija, ki je dobila največ podpore italijanskih volivcev. Preglednejši je položaj v Avstriji, kjer so Svobodnjaki Heinz-Christiana Stracheja dobili 18 odstotkov glasov. Z enim odstotkom več pa so Slovaki »nagradili« svoje protiromsko gibanje, kar je prav tako ena izmed grdih cvetk z minulih volitev za evropske poslance.
Čeprav ti politični »eksoti« niso novost v parlamentu, pa so nevarni, če bi z njimi začele tekmovati tradicionalne stranke. Takrat bi se znašel projekt skupnega evropskega zavedanja poteptan v blato.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.