Marjan Horvat

 |  Mladina 23

Zagata pri nadomestilih evroposlancev

Nadomestilo po mandatu in plača brez odgovornosti

Ljudmila Novak ne bo več poslanka, lahko pa bo dobila nadomestilo

Ljudmila Novak ne bo več poslanka, lahko pa bo dobila nadomestilo
© Borut Krajnc

Slovenski poslanci evropskega parlamenta, ki se jim je iztekel mandat, lahko uveljavljajo pravico do začasnega nadomestila. Vendar le tisti, ki so to funkcijo opravljali najmanj tri leta in bodo do 1. julija vložili zahtevek zanj. To pravico bodo lahko izkoristili Mojca Drčar Murko (LDS), Miha Brejc (SDS) in Ljudmila Novak (NSi), ne pa tudi Aurelio Juri (SD), ki je v evropskem parlamentu za nekaj mesecev zamenjal Boruta Pahorja. Juriju in Murkovi manjka le nekaj mesecev do upokojitve, Brejcu še leto dni, Novakova pa naj bi se vrnila k poučevanju v srednji šoli.
Sedanji sistem uveljavljanja pravice do nadomestila je takšen, da poslancu za vsako leto mandata v evropskem parlamentu pripade nadomestilo za en mesec, vendar za najmanj šest in največ 24 mesecev. Po sedanjem sistemu bodo poslanci prejemali okrog 2500 evrov neto (5000 evrov bruto), saj je bila osnovna plača evropskih poslancev enaka osnovni plači nacionalnih poslancev. Toda postopki pri teh izplačilih še niso dorečeni in uveljavljanje pravice do prehodnega nadomestila poslancev je bilo tudi pod lupo stroke.
Mag. Marko Kirn je nedavno v reviji Pravna praksa zapisal, da »nacionalno pravo slovenskim nacionalnim poslancem v evropskem parlamentu ne daje zadostne materialnopravne podlage za uveljavitev tovrstne pravice od Republike Slovenije. Slovenija zato ne more biti zavezanec za izplačilo nadomestil ob njihovem morebitnem uveljavljanju po koncu zakonodajnega obdobja 2004-2009«. Torej bi morali evroposlanci uveljavljati to pravico v evropskem parlamentu. Ker pa to ni urejeno z evropskimi pravili, bodo »pristojni organi glede prehodnega nadomestila poslancev EP odločali o vsakem posebej« v naši državi.
Sicer pa bo po uveljavitvi lizbonske pogodbe konec teh nejasnosti. O plačah in nadomestilih bodo odločali le v Bruslju. Za naše poslance bo to pridobitev, saj bodo imeli višje plače in nadomestila kot doslej, ko so bili izenačeni s poslanci državnega zbora. Z lizbonsko pogodbo pa bomo dobili tudi dodatnih 18 »fantomskih« poslancev, med njimi enega iz Slovenije, ki bodo za svoje »opazovanje« do konca mandata dobivali plačo, glasovati pa ne bodo smeli.
Komisarji prav tako ne bodo bosi in lačni odšli iz Bruslja. Po pisanju Open Europe je vsak evropski komisar v petih letih dobil okrog 1,2 milijona evrov plače, poleg tega pa še nadomestilo za bivanje v Bruslju. Tako je Barrosova komisija v minulih petih letih stala evropske davkoplačevalce več kot 75 milijonov evrov, samo za pokojninski sklad je od tega šlo 36 milijonov evrov. »To je res narobe svet, če neizvoljeni uradnik EU zasluži enako plačo kot demokratično izvoljeni predsednik ZDA,« je zapisala raziskovalka pri Open Europe Sarah Gaskell. Barroso, ki ni bil izvoljen na neposrednih volitvah, torej zasluži približno enako kot Obama, ki so ga neposredno izvolili volivci.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.