Borut Mekina

 |  Mladina 23

Ministrstvo za nadnaravne sposobnosti

Kako porabiti 1,2 milijona evrov v dveh tednih?

Pri črpanju evropskih sredstev se Slovenija ne odlikuje pretirano, nasprotno, zaradi slabe »vpojnosti« je država v minulih dveh letih postala neto plačnica v evropski proračun. To področje je bilo doslej zanemarjeno, nova vlada pa obljublja preobrat. A kot kaže primer, politika pri tem predvideva tudi nadnaravne sposobnosti tistih, ki bodo morali evropski denar potrošiti.
Ministrstvo za šolstvo in šport je nedavno objavilo javni razpis na temo inovativnih in ustvarjalnih postopkov pri poučevanju in učenju. Kot piše v njem, je namen 1,2 milijona evrov vrednega razpisa pridobiti strokovne podlage, gradivo »ter preizkusiti modele, ki bodo prispevali k razvoju inovativnih in ustvarjalnih oblik ter načinov pedagoškega dela s ciljem oblikovati in implementirati strategije za soočenje z izzivi sodobne družbe«. Gre, skratka, za precej zapleteno operacijo. Zmagovalec na razpisu, na primer skupina pedagogov ali kak inštitut, bo moral hkrati napisati študije in svoje modele alternativnega poučevanja preizkusiti v praksi. Pa še podrobnost: za to bo na voljo štirinajst dni.
Ministrstvo prijave zbira do 12. junija, nato ima osem dni časa, da vloge odpre (do 19. junija), in še 60 dni, da izbere najboljšega. Zmagovalec razpisa bo torej znan okrog 20. avgusta. Ker med šolskimi počitnicami alternativnih metod poučevanja verjetno ne bo mogoče preizkušati, bo torej skupina izbranih pedagogov lahko začela delati šele septembra, a v razpisu piše, da bo »ministrstvo (bo) sofinanciralo le upravičene stroške, nastale od 1. 1. 2009 do predvidoma 15. 9. 2009«. Še z besedami: do petnajstega septembra letos.
Na naše vprašanje, kako je to mogoče in ali je stroške mogoče zaračunati tudi za nazaj, so z ministrstva za šolstvo v malce daljšem in zapleteno napisanem odstavku odgovorili, da je vse v skladu z evropsko in s slovensko zakonodajo. Tako je mogoče izračunati, da bo zmagovalec razpisa lahko za štirinajst dni zaposlil tisoč slovenskih pedagogov, pa mu bo še zmeraj ostalo 200.000 evrov za fotokopije. Zakaj je že Slovenija tako neuspešna pri črpanju evropskih sredstev?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.