Borut Mekina

 |  Mladina 23

Janša ni prepisoval ...

... krave pa vozijo kolesa

Zvesti Janšev apologet Boštjan Turk

Zvesti Janšev apologet Boštjan Turk
© Borut Peterlin

Dejstva so, žal, dejstva. Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je leta 2006 prepisal del govora, ki ga je imel Tony Blair leta 1997. Natančneje, prepisal je 505 znakov ali 93 besed, dobesedno, od črke do črke. Jasno, da je pri tem zamenjal Britanijo s Slovenijo. Ravno tako ni govoril o »britanskem« značaju, ampak o slovenskem, in ravno tako ni govoril o »starih britanskih vrednotah«, ampak o »starih slovenskih vrednotah«. Vendar to ni olajševalna okoliščina, ampak kvečjemu okoliščina, ki kaže na zavestno delo plagiatorja. Skupaj je prekopiral vsaj 93 besed in v teh prepisanih odstavkih je med 93 besedami mogoče najti tudi 12 najbolj znanih: »Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši.«. Skratka, plagiat je lep, viden, očiten in nedvoumen, tako kot je tudi trava mokra, če nanjo dežuje.
V kontekstu afere Golobič in tik pred evropskimi volitvami je Janez Janša na vprašanje, ali je tudi sam lagal, ko je trdil, da ni prepisoval, dejal, da je ta trditev »smešna sama po sebi. Moj govor, ki se mi očita, je bil dolg deset strani, ena sama poanta v tem govoru je bila podobna poanti, ki jo je nekoč izrekel Tony Blair. Pa tudi drugi.«
V bran nekdanjemu predsedniku vlade je stopil še analitik Boštjan Turk, za katerega je primer ravno tako jasen. V Odmevih na TV Slovenija je na kratko dejal, da »je bilo čisto jasno dokazano, da to ni bila kopija govora Tonyja Blaira«. Türk je pojasnil, da je to dokazal v enem od svojih besedil, objavljenih v časopisu Demokracija, ki je v lasti SDS. Blairov in Janšev govor sta nastala v različnih okoliščinah. Blair je govoril stranki, Janša pa državljanom. In nekje na sredini Janševega govora, piše Turk, naj bi bili tudi stavki: »Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši.« Zgolj zadnji »del stavka je enak Blairovemu, ta pa je tako splošen, da o njem ne gre zgubljati besed. Leta 1994 je krščanski demokrat Mihael Jarc za svojo stranko premeteno dejal: 'Nismo najboljši, vendar boljših ni.' To je bilo takrat tudi povzeto v medijih. Bo Mihael Jarc tožil Blaira, da mu je pobral oz. zmanipuliral idejo o najboljšem?« zaključuje Turk.
Kako rešiti to vprašanje? Slovenski inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj, je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine, razglasil najodmevnejša dogodka, doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino. Po mnenju inštituta je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, »ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja«. Inštitut opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ), vendar se preganja na predlog. Tega pa lahko poda le oškodovanec, torej Tony Blair. Tony, na pomoč!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.