Vanja Pirc

 |  Mladina 23

Resničnejše od resničnosti

Kako je slovensko resničnost v teh dneh spreminjal nemški vizualni umetnik Julius von Bismarck

Vizualni umetnik Julius von Bismarck pred frančiškansko cerkvijo na Prešernovem trgu v Ljubljani v trenutku, ko fulgurator nanjo projicira znak za prepoved džamije

Vizualni umetnik Julius von Bismarck pred frančiškansko cerkvijo na Prešernovem trgu v Ljubljani v trenutku, ko fulgurator nanjo projicira znak za prepoved džamije
© Miha Fras

Začelo je konkretno deževati, a otroci v pisanih oblačilih se niso dali motiti. Pred peščico, ki se je v četrtek popoldne zbrala na ljubljanskem pokopališču Žale, so poskočno odpeli nekaj pesmi. Direktor Javnega podjetja Žale Bojan Lepičnik je imel nato kratek govor, takoj za njim pa je besedo dobil še nasmejani ljubljanski župan Zoran Janković. Slavnostna govorca sta potem odkrila ploščo ob novi fontani z imenom Kamen življenja, ki jo je izdelal pokojni kipar Janez Lenassi.
Okrog govorcev so se ves čas kratke otvoritvene slovesnosti smukali fotografi. Objektiv je imel v rokah tudi visok suhljat mladenič z rjavimi lasmi, postriženimi na paža, in dolgo skodrano brado. Ko je delegacija govorcev odšla, je stopil do ostalih kolegov z bliskavicami in na malih barvnih zaslonih njihovih fotoaparatov preveril, ali so jim fotografije uspele. Videti je bil zadovoljen. »Ja, zelo sem zadovoljen,« mi je prikimal in se muzal.
Ko sem pogledala na ekrančke nekaterih fotoaparatov, sem se lahko na lastne oči prepričala, kaj je razlog za zadovoljstvo. Fotografi, ki so fotografirali župana, so na posnetkih lahko opazili nekaj, česar ob fotografiranju zagotovo niso videli skozi fotografski objektiv. Fotografije so nas prepričevale, da je imel Janković še pred nekaj minutami okrog vratu obešeno rumeno župansko verigo, na kateri je visel ogromen znak za evro. V resnici župan verige seveda ni nosil. Sploh ne takšne, okrašene z ogromnim evrskim znakom. Fotografije, ki naj bi bile eden najdoslednejših zapisov realnosti, so torej pokazale nekaj povsem drugega od tega, čemur smo bili priča v živo. Ali več od tega, odvisno od interpretacije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.