Marjan Horvat

 |  Mladina 24

Imenovanje ravnateljev...

... na podlagi neustreznih Zverovih pravil

Pred kratkim je pet članov devetčlanskega sveta Osnovne šole Idrija zamenjalo ravnateljico Marto Pajer Šemrl, čeprav jo je podprl občinski svet in kolektiv šole. Šolski svet je namesto Idrijčanke izbral Tolminko Nikolajo Munih. Brez besed je ostal osemdeset članski kolektiv šole, Idrijci pa so menda bili kar v šoku, saj se do zdaj še ni zgodilo, da bi postal ravnatelj nekdo, ki ne pozna niti enega člana šolskega kolektiva.
Leta 2005 smo že pisali o zapletih na osnovni šoli v Beltincih, ko kandidatka za ravnateljico Marica Horvat, kljub devetdesetodstotni podpori kolektiva, pozitivnemu mnenju šolskega sveta in podpori zavoda za šolstvo, za imenovanje ni dobila ministrovega soglasja. Kaj takšnega se lahko dogaja zato, ker predstavniki učiteljskega kolektiva več nimajo največje teže pri odločanju o ravnatelju. Zato so se v imenovanja »vtihotapili« kriteriji politične primernosti, kar je (ne)hote vpeljal v prakso bivši minister Milan Zver s spremembo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja. Predsedniku sveta šole je, če se tako odloči, omogočil, da zahteva tajno glasovanje o kandidatih za ravnatelja. Tako se je odločila tudi predsednica sveta idrijske osnovne šole Nataša Luša, sicer odvetnica, ki je zavezala člane sveta celo k molčečnosti.
Zato je težko ugotoviti, zakaj so člani sveta odrekli ravnateljici nov mandat in nič čudnega ni, da se spletajo o tem različne zgodbe, ki krožijo po Idriji. Sicer pa je vse več glasov, ki opozarjajo, da bi se aktualni minister za šolstvo Igor Lukšič moral čim prej lotiti sprememb zakona in uveljaviti ponovno večjo težo učiteljskih glasov pri imenovanju ravnateljev. In ker učitelji več nimajo odločilne vloge, se lahko dogaja, da jim enostavno vsilijo ravnatelja. S tem je šola vse manj avtonomna in neodvisna od političnih razmerij. Zverov korak v napačno smer pa očitno ne gane ljudi na ministrstvu, saj nam je od tam Mojca Grobelnik sporočila, da »zaenkrat spremembe niso predvidene«. Nekdanji šolski minister Slavko Gaber, pa nam je povedal, da naj bi bil predlog za vrnitev starega postopka imenovanja ravnateljev v obravnavi, vendar sam seveda ne ve, kdaj bo sprejet. Sicer pa Gaber še pravi, da »zdaj vidimo kakšna je šola, kjer lokalna skupnost nastavi svojega ravnatelja, učitelji pa so proti. To se ne zlomi na učiteljih, ampak na učencih v razredu.«








 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.