Marjan Horvat

 |  Mladina 24

Mussolini bi bil navdušen

Bodo na mejah patruljirali fašisti?

Potem ko je italijanska vlada napovedala, da namerava v času srečanja G8, ki bo v L'Aquili od 10. do 12. julija 2009, iz varnostnih razlogov začasno uvesti nadzor na vseh mejah s Francijo, Švico, Avstrijo in Slovenijo - to dopušča schengenski sporazum -, je v zadnjih dneh javnost razburila novica, da naj bi pri nadzoru meje policistom pomagalo 2000 prostovoljcev italijanske narodne straže. Da ne gre za nedolžno organizacijo, je v torkovih Odmevih poudaril Marjan Bevk, predsednik Civilne iniciative za Primorsko. To so enote prostovoljcev, ki so tesno povezane z gibanjem MSI (Movimento Sociale Italiana), njegove korenine pa segajo v čas Mussolinijevega fašizma. Bevk je bil z opozorilom, da gre za »skrajno desnico, fašiste, ki bodo spet nadzirali območje schengenske meje«, edini v Sloveniji, ki se je odzval na to potezo Italijanov.
Sicer pa so takšne skupine vzniknile v več italijanskih mestih. Njihovo vodstvo je v Torinu, na severu države pa so močne tudi zato, ker imajo zaslombo v Bossijevi desničarski stranki Severna liga. Že zdaj je jasno, da bodo nagnale strah v kosti imigrantom in drugim »nezaželenim«. Gaetano Saya, vodja MSI, je za časnik Corriere della Sera dejal, da se njihova organizacija zgleduje pri rimskih legijah, njeni člani se imajo za nekakšne sodobne pretorijance, že prej pa je opozarjal, da so »imigranti največja grožnja za našo raso«. Parlament bo zagotovo omogočil njihovo delovanje, saj jih zagovarja notranji minister Roberto Maroni.
Pravi vik in krik pa je nastal, ko so konec minulega tedna pripadniki Italijanske narodne straže v Milanu predstavili svoje uniforme. Močno, tako kot celotna njihova ikonografija, spominjajo na Mussolinijeve črnosrajčnike. Nacistični in fašistični simboli so v Italiji z zakonom prepovedani, vendar se le redko kdo zmeni za prepoved. Nihče se preveč ne razburja niti zaradi besed, kot so bile denimo tiste, ki jih je maja letos izrekel Matteo Salvini, predstavnik milanske podružnice Severne lige. Dejal je, da bi morali biti »nekateri sedeži na vlakih in avtobusih rezervirani za Milančane«, Salvinijev šef Umberto Bossi pa se je celo zavzel za streljanje na ladje z ilegalnimi imigranti. Zato ni čudno, če je v italijanski družbi in na ulicah vse več ksenofobije, in notranji minister Maroni ni nič kaj prepričljiv, ko pravi: »Obtožujejo nas, da želimo Italijo vrniti v obdobje črnosrajčnikov, toda v bistvu samo dajemo ljudem možnost sodelovanja pri zagotavljanju njihove varnosti.« Opozicijska Demokratska stranka se zaveda nevarnosti, saj njen vodja Dario Franceschini opozarja, da je »v Italiji že bilo zgodovinsko obdobje, ko je bila varnost zaupana ljudem, ki so hodili naokoli v srajcah enake barve, in zagotovo nočemo vrnitve tistega časa«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.