Staš Zgonik

 |  Mladina 24

Izročiti ali ne izročiti?

Kako je domnevni zločinec postal domnevna žrtev

Boštjan Šoba na trenutnem delovnem mestu

Boštjan Šoba na trenutnem delovnem mestu
© www.thestar.com

Boštjan Šoba, soobtoženi v procesu, ki je sledil podkupovalni aferi Šuštar in na katerem je bil nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Boris Šuštar zaradi zlorab pri dodeljevanju nepovratnih državnih sredstev podjetjem obsojen na šest let zapora, se kazenskemu pregonu izmika že tri leta. Tako kot Šuštar je tudi Šoba med sojenjem odšel na »službeno pot« v Kanado, s katere se ni več vrnil. Za obema je bila razpisana mednarodna tiralica, na podlagi katere so ju tudi aretirali. A Šuštar je zatem sam zaprosil za vrnitev v Slovenijo, Šoba pa se ne misli tako zlahka vdati.
Na podlagi mednarodne tiralice so kanadske oblasti Šobo prvič aretirale že avgusta 2007, a ga nato po nekaj mesecih na podlagi plačila varščine izpustile. Od februarja pa je vnovič v priporu, kjer čaka na dokončno odločitev kanadskega ministra za pravosodje. Kot so nam povedali v tamkajšnji službi za odnose z mediji, se mora minister odločiti do 17. julija.
A odločitev je, kot kaže, težja, kakor bi pričakovali. Šobovi odvetniki trdijo, da je dokumentacija, na podlagi katere Slovenija zahteva njegovo izročitev, ponarejena. Na naslov kanadskega pravosodnega ministra Roba Nicholsona naj bi bilo prispelo tudi precej pisem v podporo Šobi. Predsednica Helsinškega monitorja v Sloveniji Neva Miklavčič Predan naj bi bila v pismu zapisala, da gre pri procesu proti Šobi in Šuštarju za eno najhujših zlorab pravosodnega sistema v zgodovini Slovenije, češ da je primer pripravila in vodila »stara politična struktura«, ker je hotela Evropsko unijo prepričati, da Slovenija ukrepa proti kriminalu belih ovratnikov. Da Šoba ne bi bil deležen poštenega sojenja, naj bi bili prepričani tudi v Informacijski službi proti rasizmu s sedežem v Ženevi, ki pa od 15. aprila ne deluje več. Podporo Šobi je menda izrazil še duhovnik Ilija Dimitrieski iz pravoslavne katedrale St. Clement v Torontu, oglasili so se tudi njegovi sodelavci v podjetju Roy Foss Motors, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov. O vsem tem je v nedeljo pisal časnik Toronto Star in Šobo opisal kot nekdanjega »finančnega čudežnega dečka«.
Jeremy Moore, Šobov nadrejeni v podjetju Roy Foss Motors, nam je povedal, da je prepričan o njegovi nedolžnosti in da dvomi, da bi bil v Sloveniji deležen poštenega sojenja. »Prebral sem več poročil, na primer Helsinškega monitorja, na podlagi katerih sklepam, da gre za lažne obtožbe. Prav tako je Šobi uspelo ovreči vseh 37 dokazov, ki jih je predložila slovenska vlada.« Dodaja, da je z njim delal vsak dan, da gre za izjemnega človeka in enega najboljših prodajalcev avtomobilov. »Nikoli ni storil ničesar, kar bi na kakršenkoli način nakazovalo, da bi bil sposoben tega, česar ga bremeni obtožnica. Je prijazen, iskren, nežen človek, ki vsem želi le najboljše.«
Na slovenskem pravosodnem ministrstvu, ki je pristojno za postopek izročitve, so povedali, da so kanadskim oblastem že poslali vso potrebno dokumentacijo. Mnenja o članku, objavljenem v časniku Toronto Star, so se vzdržali, izrazili so le prepričanje, »da bodo pristojni organi strokovno in neodvisno odločili o utemeljenosti oziroma neutemeljenosti prošnje za izročitev«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.