Akademske zdrahe

Ogrožen projekt slovenske enciklopedije na Koroškem?

V Avstriji že nekaj let poteka izvajanje Projekta Enciklopedije slovenskega jezika in literature na Koroškem, v katerem sodelujejo številni ugledni publicisti, člani Avstrijske akademije znanosti (AAZ), k pisanju besedil pa je bil povabljen tudi Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD). Vseh avtorjev je okoli 130.
Toda trenutno je celotna zadeva zavita v precejšnjo negotovost. Med vodjo projekta, Katjo Sturm-Schnabl in njenima kolegoma iz AZZ, Erwinom Köstlerjem ter Mihaelom Reich-mayrjem, ki sta bila glavna koordinatorja pri projektu, je prišlo do nepremostljivega spora, zato sta bila slednja celo odpuščena iz AZZ. Ker je zadeva trenutno na sodišču, je nobeden od njih treh noče komentirati.
So se pa zato dvignili v klubu študentov in naokoli razposlali protestno peticijo v podporo odpuščenima akademikoma: »Ker gre za znanstveni projekt visokega kulturnozgodovinskega in eminentnega družbenopolitičnega pomena, ki je edinstven tudi v okviru mednarodnega diskurza o narodnih skupnostih v Evropi, KSŠŠD apelira na odgovorne, naj na vsak način omogočijo Dr. Köstlerju in Dr. Reichmayrju, ki sta projekt po izjavi mnogih sodelujočih avtoric in avtorjev skrbno in odlično koordinirala, da svoje delo lahko zaključita. Kot avtorice in avtorji smo tudi mnenja, da obstaja nevarnost, da brez Dr. Köstlerja in Dr. Reichmayrja projekt ne bo do konca izveden.« Po besedah bivšega predsednika kluba in enega od avtorjev enciklopedije, Aleksandra Studen-Kirchnerja, so peticijo do sedaj podpisala številna ugledna imena s področja znanosti, književnosti itd...
Obrnili smo se na Ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu, od koder so nam poslali odgovor, da se v spor znotraj AAZ ne morejo neposredno vtikati, »bomo pa vsekakor posredovali prek Slovenske akademije za znanost in umetnost (SAZU) in preko Avstrijsko- slovenskega društva na Dunaju« v upanju, da se bodo nesoglasja razrešila.
Kar se tiče same peticije, Sturm-Schnablova odgovarja, da se AAZ ne bo pustila izsiljevati, glede tega ali je sedaj nadaljevanje projekta ogroženo, pa pravi: »Projekt ni pod vprašajem, ker je v končni fazi odvisen od mene, medtem ko sodelavce lahko menjam.« Slednje je seveda res, toda ali se da s takšno lahkoto menjati tudi večino avtorjev, če se le-ti uprejo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.