Spirala neupoštevanja odločb

Do volitev se je nabralo toliko neizvršenih odločb ustavnega sodišča, da jih bo v enem mandatu po vsej verjetnosti nemogoče izvršiti

Danilo Türk na ustavnem sodišču: stanje je dramatično

Danilo Türk na ustavnem sodišču: stanje je dramatično
© Borut Krajnc

Med pogajanji o koalicijskem sporazumu je LDS predlagala, naj se vanj zapiše, da bo vlada v šestih mesecih uresničila vse dotlej neizvršene odločbe ustavnega sodišča. A v sporazumu se je potem pojavila tale omiljena formulacija: »Koalicijski partnerji se zavezujemo, da bomo dosledno spoštovali odločbe ustavnega sodišča in takoj preverili in predlagali uresničitev vseh doslej neizvršenih odločb ustavnega sodišča.« Te dni mineva sedem mesecev od imenovanja vlade, ki se je zavezala, da se bo tega vprašanja lotila takoj. Kaj je storila doslej?
Ko so zmagovalci zadnjih volitev pisali koalicijski sporazum, je bilo neizvršenih 16 ustavnih odločb in še štiri odločbe, ki so bile tik pred tem, da jim poteče rok in se uvrstijo med neizvršene. Od tega jih je 16 pridelala (jih ni izvršila) Janševa vlada, štiri pa vse vlade pred njo. Po podatkih državnega zbora je ta trenutek neizvršenih 15 ustavnih odločb, petim pa rok za izvršitev še ni potekel. Skupaj torej že 20. Državni zbor med drugimi še ni uzakonil odločitev ustavnega sodišča glede izbrisanih, glede sodniških plač in glede zakona o kazenskem postopku, zakona o žrtvah vojnega nasilja, zakona o varstvu potrošnikov, zakona o varnosti v cestnem prometu, zakona o lokalnih volitvah, zakona o volitvah v državni zbor, zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, zakona o odvetništvu ... Iz državnega zbora so sporočili, da po nastopu nove vlade poteka »realizacija petih odločb, vendar ne še do faze uveljavitve zakona, ki realizira odločbo ustavnega sodišča«.
Na ministrstvu za pravosodje, kjer morajo pripraviti zakone, ki naj bi uresničili šest odločb ustavnega sodišča, obljubljajo implementacijo vsebine teh odločb v slovenski pravni red pred koncem leta. Med odmevnejšimi je vprašanje sodniških plač, kjer se po letu in pol in posredovanju ustavnega sodišča kaže napredek. Sicer pa je za vprašanje izvrševanja odločb ustavnega sodišča verjetno najbolj simbolična odločba o izbrisanih, za katero je novo vodstvo ministrstva za notranje zadeve obljubilo rešitev. Ravno nespoštovanje te odločitve ustavnih sodnikov je pravzaprav mati vseh zaostankov v zvezi z odločbami ustavnega sodišča. Če namreč lahko državni zbor ignorira odločbo, ki zahteva odpravo kršenja človekovih pravic tako številnih ljudi, potem se nespoštovanje vseh drugih odločb ne zdi prehuda težava.
Sicer pa velja, da se prejšnja vlada ni izogibala le izvršitvi tistih odločb ustavnega sodišča, ki ji politično niso ustrezale, ampak jih je praviloma ignorirala. Četudi se bo zdaj nova vlada dejansko resneje lotila tega vprašanja, je za posamezno implementacijo ustavne odločbe v zakonodajo že zaradi zahtevne tematike in procedure potreben čas. Zaostanek na tem področju pa je zdaj že tolikšen, da »uresničitev vseh doslej neizvršenih odločb ustavnega sodišča« do konca mandata verjetno sploh ne bo več mogoča. In gotovo bo z ustavnega sodišča prišla še kakšna nova zahteva ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.