Vanja Pirc

 |  Mladina 25  |  Politika

Ukrep z zamikom

Rektor primorske univerze je odstavil dekana Fakultete za management

V tretje vendarle ne gre Rado, ampak Egon

V tretje vendarle ne gre Rado, ampak Egon
© Vojko Rotar / Primorska info

Rektor Univerze na Primorskem dr. Rado Bohinc je v sredo zaradi kršitev predpisov s področja visokega šolstva ter povzročanja škode ugledu fakultete in univerze razrešil dekana Fakultete za management v Kopru (FM) dr. Egona Žižmonda. V naslednjih dneh bo začel tudi postopek odpovedi njegovega delovnega razmerja. Bohinc se je za takšen ukrep odločil zato, ker se Žižmond ni odzval na njegov dvotedenski ultimat, naj sam odstopi s položaja.
Rektor naše tretje javne univerze je torej izvedel eno ostrejših sankcij, kar smo jim bili v zadnjem času priča v slovenskem visokošolskem prostoru. A tudi Bohinc si je vzel pred ukrepanjem ogromno časa za premislek. Maja je minilo že leto dni, odkar so nadzorniki, ki jih je imenoval sam, ob pregledu dokumentacije ugotovili, da je na FM med letoma 2005 in 2007 prišlo do vrste kršitev visokošolskih predpisov in akademskih standardov. Delovna skupina nadzornikov je v poročilu zapisala, da je FM vpisovala bistveno več študentov, kot je bilo razpisanih mest, da je stihijsko določala pogoje za vpis in prepis, da je kandidate vpisovala neposredno v absolventski staž, čeprav to ni bilo opredeljeno v zakonodaji, da je bilo ob prepisu do univerzitetnega naslova mogoče priti z le dvema izpitoma in da so nekateri kandidati diplomirali že po nekaj dneh študija.
Čeprav so bile ugotovitve skrb zbujajoče, javnost zanje takrat ni izvedela. Bohinc je poročilu nadel oznako zaupno, ko je bilo septembra javnosti predstavljeno uradno poročilo o nadzoru, pa mnogih ugotovitev iz prvotnega poročila ni bilo v njem. Študentje so spomladi s pomočjo informacijske pooblaščenke dosegli umik oznake zaupno s prvega poročila, zgodba se je začela razpletati in šele v začetku junija, potem ko je skupina študentov že zahtevala, naj zaradi neukrepanja odstopi, je začel Bohinc ropotati.
Na FM medtem trdijo, da nepravilnosti ni bilo. Dekanu je v sredo podporo izrekla večina senata FM, v bran fakulteti pa je nastala tudi peticija, ki jo je podpisalo okoli 400 podpisnikov. Bohinc vztraja, da dodatna preverjanja ugotovitev nadzorne skupine na različnih institucijah niso v ničemer spremenila obremenilnih ugotovitev.
Zgodba o dogajanju na FM je toliko bolj zanimiva, ker je bil njen dekan Žižmond pred leti že vpleten v eno največjih visokošolskih afer pri nas. Gre seveda za afero s kitajskimi študenti, ki so nelegalno študirali v Mariboru, zaradi česar je tamkajšnja Ekonomsko-poslovna fakulteta (EPF) na koncu odpustila dva člana njenega vodstva - Žižmonda in dr. Dušana Lesjaka; oba sta nato odšla na FM. Lesjak je pozneje, v času Janševe vlade, postal državni sekretar na visokošolskem ministrstvu. Bil je torej človek, ki je v času ministrov Zupana in Kucler Dolinarjeve držal v rokah slovensko visokošolsko politiko, ki je prav takrat napovedovala razbijanje velikih javnih univerz in zagovarjala hitrejše ustanavljanje zasebnih univerz. Lesjak je povezan tudi z nepravilnostmi na FM. Bil je namreč tamkajšnji prodekan za študijske zadeve in bi moral zato soodgovarjati za nastalo situacijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.