Tabor pod avtocesto

Obsojenci za spolne zločine živijo v šotorskem naselju pod avtocesto

V Miamiju na Floridi živi skupnost obsojenih za spolne zločine v posebnem naselju. Sliši se filmsko, pa ni. Gre za nekakšen kamp pod avtocesto v središču Miamija, ki šteje okoli 70 šotorov, skoraj vsak dan pa zraste kak nov.
Razlog je preprost in bizaren. Zakonodaja države Florida prepoveduje obsojenim za spolne zločine nad mladoletnimi, da si bivališče uredijo kjerkoli 2500 čevljev (760 metrov) od kraja, kjer se zbirajo otroci, kot so recimo šole, vrtci, knjižnice in parki.
V kampu spolne prestopnike po odsluženi kazni odložijo kar policisti. Ko je pred leti začel veljati zakon, ki vsebuje to prepoved, so oblasti spoznale, da v Miamiju tako rekoč ni kraja, kjer bi obsojenci po prestani kazni lahko živeli, razen pod avtocesto. Da izpolnijo svoje zakonske obveznosti, jih iz zapora vozijo kar tja.
Eden glavnih borcev za pravice brezdomcev v mestu dr. Pedro Jose Greer je za BBC povedal, da so razmere zaradi hrupa z avtoceste in odsotnosti sanitarij nevzdržne: »To je najbolj nesmiseln zakon, kar sem jih kdaj videl. Napisan je samo iz želje po maščevanju brez kakršnekoli skrbi za življenjske razmere teh ljudi.« Težava je seveda tudi v tem, da tako mestne oblasti nimajo nobenega nadzora nad obsojenci, saj ti prosto prihajajo in odhajajo, ker pod mostom nimajo naslova stalnega prebivališča. Čeprav so iste oblasti nekaterim obsojencem že izdale vozniška dovoljenja, kjer je ime mosta, pod katerim živijo, navedeno v rubriki »stalno prebivališče«.
Vsem je jasno, da je zakon neživljenjski in da spolni prestopniki pod mostom ne bodo mogli ostati za vedno. Ker pa bi kakršenkoli korak kateregakoli izmed mestnih politikov v smer reševanja te problematike pomenil takojšen politični samomor, politika že vrsto let gleda stran. Tako je bilo še pred nekaj tedni, takrat pa je pooblaščenec mesta Miami Marc Sarnoff pridobil podporo mestne vlade in pisal guvernerju Floride Charlieju Cristu, naj kamp zapre. Sarnoff, ki dejanja spolnih prestopnikov sicer obsoja, predlaga selitev skupnosti na majhen otoček, ki je zdaj ob koncu tedna priljubljeno pribežališče lastnikov čolnov. Otoček izpolnjuje pogoje o oddaljenosti, ki jih postavlja zakon.
Pa bi bilo res bolje tako? Prestopniki bodo dobili zgolj nov kamp, morda manj podoben begunskemu taborišču in bolj podoben turističnemu kampu, a vseeno bodo omejene njihove pravice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.