Vanja Pirc

 |  Mladina 25

Hitenje zaradi Muženičeve?

RTV Slovenija želi zaostriti predpise v zvezi z novinarskimi prehodi v politiko

Novinarka Mirjam Muženič z modro rokavico LDS-a

Novinarka Mirjam Muženič z modro rokavico LDS-a
© LDS

Vprašanje, ali lahko novinar, ki je prestopil v politiko, še naprej neodvisno opravlja svoje delo, velja za večno aktualno. A na RTV tej temi doslej, vsaj formalno, niso posvečali posebne pozornosti. Poklicna merila določajo le, da novinarji RTV, ki kandidirajo na takšne položaje, v času volilne kampanje ne nastopajo pred kamerami ali mikrofoni. Zdaj naj bi predpise zaostrili. Tisti novinarji, ki bi kandidirali za politične funkcije, novinarskega in uredniškega dela v informativnem programu ne bi smeli opravljati od dne vložitve kandidature, na RTV pa bi se lahko vrnili šele štiri leta po kandidaturi oziroma štiri leta po prenehanju politične funkcije.
Programski svet bo predlagane spremembe najverjetneje sprejel na naslednji seji. Presenetljivo pa je, da je generalni direktor RTV Anton Guzej svetnike že zdaj opozoril, da se jim s sprejetjem novosti mudi zaradi »enega primera«. Razlog za naglico je, kot kaže, »primer« dopisnice RTV iz Trsta Mirjam Muženič, ki je na listi LDS kandidirala na nedavnih volitvah poslancev evropskega parlamenta. Na istih volitvah je na listi SD sicer nastopila tudi dopisnica iz Bruslja Tanja Fajon, a ta je bila izvoljena za evroposlanko in je služba na RTV prihodnja leta najverjetneje ne bo zanimala. Drugače je z Muženičevo, ki ji kandidatura ni uspela in se je nameravala vrniti na svoje delovno mesto.
A kot pravi Muženičeva, dela v RTV-hiši zanjo za zdaj ni. Ko je urednike sredi marca obvestila, da bo kandidirala za evroposlanko, ji je odgovorni urednik informativnega programa TVS Rajko Gerič odgovoril, da ji želi vso srečo; ko je sredi marca, torej dober mesec pred volilno kampanjo, v javnost prišla novica, da bo kandidirala na listi LDS, pa nenadoma ni smela več delati za RTV: »Od Geriča sem zahtevala pravno razlago, a sem dobila odgovor, da sem politično opredeljena in nisem primerna za objektivno in profesionalno poročanje. Tako sem vsak dan prišla v službo, a delati nisem smela. Ko sem se po kampanji, med katero sem imela dopust, vrnila v službo, se je zgodba ponovila.« Medtem so ji tudi sporočili, da jo bodo premestili v drugo uredništvo. Prepričana je, da vodstvo RTV krši veljavne predpise.
Na RTV trdijo, da gre za standard, ki je veljal tudi v primerih Ljerke Bizilj in Janka Šoparja. »Ta pa je, da se novinarji, ki se odločijo za politično kariero, ne morejo programsko vrniti v dnevnoinformativni program, seveda pa lahko svoje znanje in izkušnje uporabijo v drugih programih RTV Slovenija.« Že res. Res pa je tudi, da se je nekdanja poslanka Biziljeva v času sedanjega vodstva RTV prebila na položaj odgovorne urednice parlamentarnega programa. Šoparja, ki je leta 2004 kandidiral na Popovičevi listi, pa je po »le« dveh letih, ko ni vodil Tednika, nazaj na ta položaj povabil sam Gerič.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.