Art Središče ostaja v lasti umetnikov

Po propadli tretji dražbi končan postopek sodne izvršbe

Dražba prostorov Art Središča, edinega rezidenčnega umetniškega, mladinskega in multimedijskega središča na Goričkem, ki jo je razpisalo Okrajno sodišče v Murski Soboti in bi morala potekati 18. junija, je že tretjič propadla, ker ni bilo zainteresiranega kupca. Dražbo je prek sodne izvršbe zahteval Javni sklad za regionalni razvoj iz Ribnice, do katerega ima Art Središče kreditni dolg v višini 86.000 evrov in obresti. Skupini večinoma mladih prekmurskih umetnikov tako še naprej ostaja upanje, da bo vendarle obdržala svoje prostore in nadaljevala izvajanje kulturnih, raziskovalnih in izobraževalnih dejavnosti.
Spomnimo se, dolg do Javnega sklada sega v leto 2001, ko je Art Center (kakor se je takrat imenoval) sodeloval s Kulturnim društvom madžarske manjšine Antal Ferenc. To je pri omenjenem skladu najelo posojilo za ureditev ateljejev v Art Centru, porok pri tem pa je bil Art Center s svojimi nepremičninami. Po načrtih naj bi AC dolg odplačeval iz letnih sredstev za delovanje in razvoj, ki bi jih moral prejemati od Občine Moravske Toplice, a teh sredstev ni nikoli prejel. Tako so se umetniki znašli v finančnih težavah.
To, da dolg obstaja, je dejstvo. Toda v oči bode predvsem, da je upnik v bistvu država, ki pa ne kaže veliko volje, da bi težavo dokončno rešila. Predstavniki zavoda Art Središče so se že večkrat obrnili na službo vlade za lokalno samoupravo in na ministrstvo za kulturo. Na sestanku za medresorsko usklajevanje februarja letos je bilo sprejeto soglasje, da je »treba z vidika dosedanjih vložkov v Art Središče ohraniti kulturne in izobraževalne vsebine ter jih na področju Goričkega še dopolniti«, pri čemer so se pristojne institucije zavzele, da »bodo njihove pravne službe v zadevi sodelovale in v dveh mesecih pripravile pravno rešitev za optimalen prihodnji status AS in posledičen prevzem nepremičnin«. Tudi v Art Središču se strinjajo, da bi bila ena izmed možnih rešitev vprašanja dolga prenos lastništva z zavoda na državo.
A storjeno ni bilo nič. »Zdaj, ko je propadla še tretja dražba, je postopek sodne izvršbe končan, vendar ga je pravno gledano mogoče ponoviti. V tem času nam ne preostane drugega, kot da si še naprej prizadevamo doseči dogovor s pristojnimi institucijami, ki bi bil dober za vse,« pravi Julij Borštnik, direktor zavoda. Kajti tudi če dražbo spet ponovijo, je malo verjetnosti, da se bo našel kupec. Zdi se, da si teh prostorov nihče zares ne želi - razen umetnikov samih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.