Deja Crnović

 |  Mladina 25

Zakaj ne varčujemo še pri kavicah na letalskih letih?

Le delno varčevanje pri letalskih vozovnicah

Po novem bo ministru Svetliku v poslovnem razredu družbo delala tudi njegova sekretarka

Po novem bo ministru Svetliku v poslovnem razredu družbo delala tudi njegova sekretarka
© Borut Krajnc

Nedavno je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sprejelo sklep, da na letalih v poslovnem razredu ne bo letel le minister Ivan Svetlik, ampak tudi državna sekretarka Anja Kopač Mrak. Do poslovnega razreda so na podlagi 13. člena Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino sicer upravičeni predsednik vlade in drugi funkcionarji, vendar je tako izrecen sklep o nabavi dražjih letalskih vozovnic nekoliko nenavaden, če je sprejet v času velikega varčevanja, ko predsednik vlade Borut Pahor obljublja varčevanje pri »kavicah in cvetju«, zapoveduje letenje z rednimi linijami in zmanjšanje obiskov v tujini. Če ministrstva sprejemajo dodatne sklepe, bi pričakovali, da bodo ti varčevalne narave, ne pa da pritrjujejo pravici ministra in državnega sekretarja do udobnejšega leta. Zato nas je zanimalo, ali vsaj na preostalih ministrstvih varčujejo pri letalskih vozovnicah.
Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da vozovnice kupujejo z razpisi, na katerih izberejo najcenejše, vendar ministrica Irma Pavlinič Krebs in državni sekretar Branko Lobnikar vseeno potujeta v poslovnem razredu. Kot so sporočili z urada za komuniciranje, 13. člen uredbe dosledno spoštujejo še Aleš Zalar, Franc Križanič, Katarina Kresal, Samuel Žbogar in Ljubica Jelušič ter njihovi državni sekretarji, ki posebnih preferenc glede letenja niso sporočili, zato sklepamo, da letijo v poslovnem razredu.
Varčnejši so na ministrstvu za šolstvo in šport, kjer so povedali, da možnosti letenja v poslovnem razredu niso izkoristili niti sedanji minister Igor Lukšič niti prejšnji minister ali državna sekretarka, na ministrstvu za promet pa državni sekretar občasno iz poslovnega razreda presedla v ekonomskega. Patrick Vlačič potuje v poslovnem slogu. Kmetijski minister Milan Pogačnik leti v ekonomskem razredu, na linijah Adrie Airways pa je brezplačno lahko premeščen v poslovni razred. Na ministrstvu za zdravje kupijo vozovnice za Boruta Miklavčiča v poslovnem razredu samo, kadar so v ekonomskem razredu že vsa mesta zasedena, Matej Lahovnik, Gregor Golobič, Majda Širca in Karl Erjavec ter njihovi državni sekretarji pa praviloma potujejo, tako kot drugi člani delegacije, v ekonomskem razredu. Torej trije iz Zaresa in eden iz Desusa.
In kako ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pojasnjuje svoj sklep? Zapisali so, da so v preteklosti tudi za ministra in državno sekretarko plačevali vozovnice večinoma za ekonomski razred, vendar so zaradi tega nastajale nekatere težave, navajajo, da zaradi zamenjave letala z manjšim za njihovega predstavnika ni bilo prostora ali pa so bile težave pri prestopanju zaradi zamude prvega leta. Tako so se odločili, da bodo, kadar bodo predvideli morebitne težave, uveljavili pravico iz uredbe in se tako izognili primerom, ki »negativno vplivajo tudi na delovni proces na ministrstvu«. Pohvalili so se še, da bo minister Svetlik na zasedanje sveta ministrstev na Švedskem, ki bo 7. julija, potoval v ekonomskem razredu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.