Gregor Golobič

Tisti nekdanji generalni sekretar nekdanje LDS, ki je šel iz politike in se vanjo v drugo zares vrnil

/media/www/slike.old/mladina/gregor_golobi_mf.jpg

© Miha Fras

Gregorja rodijo 20. januarja 1964 v Novem mestu. Mati Darinka je učiteljica, oče Anton pa dolgoletni inšpektor novomeške SDK. Odrašča v esdekajevskem stanovanjskem bloku. V stanovanju nad Golobičevimi živi pesnik in Gregorjev bodoči gimnazijski razrednik Janez Kolenec.
[01] Gregor verjame v njegove nadnaravne sposobnosti, zato nekega dne pred njegova vrata položi povoženega vrabca, verujoč, da ga bo sosed zmogel obuditi. Sosed nad izkazanim mu zaupanjem ni navdušen. Jeseni 1970 se Gregor vpiše v Osnovno šolo Katje Rupene, naslednje leto pa nadaljuje šolanje v novozgrajeni Osnovni šoli Grm. Fascinirata ga vesolje in tehnika. Z vrstniki prebira revijo za astronomijo Andromeda in si iz nekaj leč ter zvitka šeleshamerja izdela improvizirani teleskop, s katerim opazuje delni sončni mrk, kraterje na Luni in druga nebesna telesa.
[02] Poloti se tudi izdelave 2,5 metra velike rakete. V pomanjkanju pravega materiala improvizira: kanalizacijska cev postane trup rakete, težko in ostro konico izdela iz smrekovega lesa. Raketa, ki naj bi jo po načrtih poganjalo tekoče gorivo, ostane nedokončan projekt. Medtem se v sedmem razredu včlani v letalski modelarski klub, kjer po nekaj začetniških jadralnih modelih začne sestavljati motorna letala. Sodeluje na tekmovanjih in v začetku osemdesetih let, ko je že gimnazijec, v kategoriji F1C, to je v razredu jadralnih letal z motorjem, na mednarodnem tekmovanju v Mostarju zmaga. Za nagrado si poleg diplome prisluži še srebrnik s podobo preminulega maršala.
Leta 1978 se vpiše na novomeško gimnazijo. Vodi modelarski krožek, na Osnovni šoli Grm pa košarkarskega. Košarko precej uspešno trenira tudi sam. Je član kadetske postave Novolesa, ki na začetku osemdesetih let postane slovenski kadetski prvak. Spričo bele polti in plavih las spominja na Skandinavce, zato ga košarkarski kolegi kličejo Olaf. Gimnazijo izdeluje s prav dobrim uspehom in jo leta 1982 konča. Vpiše študij računalništva na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, nato dobi poziv za služenje vojaščine. Prvotno bi moral v Knin, a po posredovanju košarkarskega kluba mu za kraj služenja določijo raketno protitankovsko enoto v Ajdovščini. Pri posredovanju pomaga tudi tedanji načelnik občinskega štaba TO Albin Gutman, kasnejši načelnik generalštaba Slovenske vojske.
[03] Aprila 1983 se pripravlja, da bo konec tedna prvič preživel v krogu domačih, vendar nanese, da je ravno tisto nedeljo »uskrs«, zaradi katerega morajo vojaki iz Slovenije in Hrvaške ostati v kasarni. Gregorju pojasnijo, da je »uskrs« krščanski praznik velika noč. Po vojaščini, ki jo konča s činom razvodnika, se jeseni prepiše na slavistiko in filozofijo, leto zatem, ko se odpre možnost samostojnega študija filozofije, pa študira le slednjo. Splošni ljudski odpor in družbeno samozaščito mu predava dr. Miha Brejc in prisodi mu šestico. Med študijem začne pisati v glasilo novomeške ZSMS Valj, v katerega uredništvu najdemo še Matjaža Bergerja, Stojana Pelka, brata Andreja in Igorja Lukšiča, pa tudi Gregorjevo bodočo ženo Ksenijo. Prek Valja leta 1986 vstopi v politiko: na predlog novomeške ZSMS ga junija izvolijo za neprofesionalnega člana predsedstva mladinske organizacije, katere predsednik tedaj postane Tone Anderlič.
[04] Ker se zaradi člankov v Valju zaplete v spor z novomeško borčevsko organizacijo, ga novomeška ZSMS delegira še v občinski odbor za ohranjanje tradicij NOB. Leta 1987 na Radiu Študent prevzame vodenje družbene redakcije. Med drugim ureja nedeljske večerne oddaje Nove pisarije, v katerih si spikerji lomijo jezike ob prebiranju prevodov težko razumljivih teoretskih besedil Derridaja, Foucaulta idr. Sam prevaja in piše politične komentarje, kadar novinari, pa navadno poroča s sej predsedstva RK ZSMS, na katerih tudi sicer sedi kot član. V kolumnah za Mladino, v katerih teoretsko obračunava z »družbeno stvarnostjo«, se na veliko sklicuje na Brechta, Hegla, Lacana, Žižka idr. Decembra 1988 postane vodja mladinskega marksističnega centra in profesionalni član republiškega vodstva mladinske organizacije.
Ob vzniku prvih zvez ga na začetku leta 1989 najdemo v Debatnem klubu '89, katerega člani so poleg pobudnika Braca Rotarja še Mladen Dolar, Slavko Gaber, Pavle Gantar, Tomaž Mastnak, Rastko Močnik, Rado Riha, Slavoj Žižek in drugi. Februarja pripravi odmevno konferenco Za demokracijo, na kateri se ZSMS opredeli za večstrankarski sistem in za preobrazbo same sebe iz protislovnega spoja mladinske organizacije in »marele« novonastalih zvez in gibanj v politično stranko. Gradivo za konferenco je podlaga za jesenski portoroški kongres ZSMS, še prej, avgusta, pa se Gregor poroči s Ksenijo. Spomladi 1990 v občinah Črnomelj, Metlika, Novo mesto in Trebnje kandidira za delegata družbenopolitičnega zbora.
[05] O svojih poslanskih namerah in obljubah za Mladinin Volilni dnevnik pove: »Da bi kakršenkoli ukrep, akcija ali pobuda sploh bila smiselna in da bi imela možnosti za uspeh, je treba v novi skupščini najprej zagotoviti normalno delovanje: imenovati pristojno vlado, vodstvo skupščine, njenih zborov in komisij in sprejeti poslovnik o delu. To je pomembno zato, ker bo v skupščino - kot po vojni - prišlo veliko politike nevajenih ljudi.« Po desetdnevni vojni in razcepu SDZ jeseni 1991 je vladajoča Demosova koalicija pred razpadom, na obzorju se že kažejo volitve, razlike v mnenjih v LDS pa so večje kot kadarkoli. Znova se angažira. Prevzame vodenje t. i. volilne koordinacije, katere namen je ohranitev enotne stranke, izvolitev novih organov stranke na kongresu in priprava na bližajoče se volitve.
[06] Na začetku leta 1992 LDS za mandatarja vlade, ki bi zamenjala Peterletovo, predlaga nekdanjega člana jugoslovanskega predsedstva dr. Janeza Drnovška, Gregor pa dr. Drnovška snubi za predsednika stranke. Prepričuje ga, da bi zveza »LDS + Drnovšek« na volitvah pomenila »zmagovito koalicijo«. Marca dr. Drnovšek res postane predsednik LDS, Gregor pa strankin generalni sekretar, zato poslej opravlja vlogo veznega člena med novoizvoljenim predsednikom in stranko. Na volitvah leta 1992 ne kandidira, ampak vodi strankin volilni štab. Še prej vladno stanovanjsko komisijo zaprosi za dodelitev večjega stanovanja, sam pa se je v zameno za večje stanovanje pripravljen odreči pravici do odkupa svojega tedanjega (manjšega) družbenega stanovanja. Tisk ga bo zaradi sklenitve te pogodbe kasneje precej obiral. Po volitvah, na katerih koalicija »LDS + Drnovšek« zmaga, je navzoč tako rekoč pri vseh pogovorih mandatarja dr. Drnovška, tako da bo veliko koalicijo imel tudi za svoje »dete«, na katerega bo strašansko ponosen. Koalicijska pogodba je vrh tega podpisana ravno 20. januarja 1993, na Gregorjev 29. rojstni dan. Sicer pa rojstnih dni v službi (med sodelavci) ne mara praznovati; obide ga slaba volja ne le, če mu kdo želi kaj podariti, ampak že, če mu želi le čestitati. Zato sodelavcem »prepove« praznovanje svojega rojstnega dne. Vpelje redne tedenske tiskovne konference, ki so vsak ponedeljek opoldan in s katerimi uvede politični teden. Distinktivna poteza njegovih konferenc, nekakšnih »cinizmov ob kavi«, je cinično smešenje mnenj in ravnanj političnih nasprotnikov, spričo česar jih ti pričakajo z obilo zgražanja in žolča. Proti koncu leta sproži pogovore liberalnih demokratov z demokrati, socialisti in zelenimi. Pogajanja so marca 1994 kronana z združitvenim kongresom in nastankom Liberalne demokracije Slovenije.
Po volitvah spomladi 1995 spiše vlogo za nadaljevanje študija, nakupi že nekaj (predvsem fenomenološke) literature, vendar mu časa za študij znova zmanjka. Januarja 1996 velika koalicija nepričakovano razpade, že nekaj dni za tem pa opozicija vloži interpelacijo proti zunanjemu ministru Zoranu Thalerju.
Čeravno vsi izračuni kažejo, da bo Thaler »padel«, je Gregor prej pripravljen podvomiti o veljavnosti zakonov matematike kot dopustiti ministrov padec. Nazadnje zmaga matematika, Gregor pa si znova beli lase, kaj storiti z vlado in s koalicijo. Vodi volilno kampanjo. LDS je jeseni 1996 relativna zmagovalka volitev, saj zbere 27 odstotkov glasov, vendar je izkupiček stranke manjši od vsote izidov strank, ki so se leta 1994 združile v novo LDS. Drnovšek in Gregor se mučita s sestavljanjem koalicije. Poslanski sedeži so razdeljeni pol-pol. Gregor napove, da bo imela LDS v parlamentu efektivno večino. Najprej glas za Drnovška zagotovi poslanec Pucko, potem pa v koalicijo vstopi še SLS. Gregor gre marca 1997 vnovič na študijski dopust, tajniške posle pa prepusti Bogdanu Biščaku. Na kongresu leta 1998 je spet izvoljen za generalnega sekretarja. Leta 2000 Drnovškova vlada pade in LDS gre za nekaj mesecev v opozicijo. Gregor vnovič prevzame vodenje volilnega štaba. LDS zbere prepričljivih 36 odstotkov glasov, kar Gregorju omogoči, da se odpravi na tradicionalni študijski dopust. Tokrat sklene, da ga ne bo nič zmotilo. Poleti 2001 izgine s političnega prizorišča. Privoli le v to, da januarja 2002 kandidira za člana sveta LDS. Diplomira s temo Ko filozofi umolknejo - primer Kratil. Kratil, Platonov sodobnik, namreč v nekem trenutku umolkne in s svetom komunicira le še tako, da premika prst. Gregor Kratilov molk naveže na sodobna filozofska vprašanja. Svet LDS ga izvoli za predsednika. Ker je na kongresu za generalnega sekretarja izvoljen Peter Jamnikar in ker Drnovšek ni navdušen nad to odločitvijo, Gregor spet postane prvi govorec stranke, na položaju predsednika sveta LDS pa ostane kot poklicni politik. Jeseni 2002 vodi Drnovškovo predsedniško kampanjo. Govorice, da bo Golobič po Drnovškovem odhodu postal predsednik LDS, Rop pa bo prevzel položaj predsednika vlade, se ne uresničijo, saj Rop prevzame tudi vodenje stranke. Gregor se znova poslavlja od politike.
Avgusta 2003 prekine delovno razmerje pri LDS in se zaposli v podjetju Ultra iz Zagorja. Svetu LDS še vedno predseduje. Vodja opozicije Janša si v času pred volitvami 2004 Gregorja izbere za strateško tarčo. Z vsemi topovi nažge po njem, očita mu korupcijo, kriminal, klientelizem, o Gregorju na dolgo razpravlja na izrednem zasedanju parlamenta. Začuda poslanska skupina LDS ne organizira učinkovite obrambe. Gregor javno sporoči, da bo dan pred volitvami odstopil s položaja predsednika sveta LDS. Dokončno se umakne iz politike in za Ultro v funkciji poslovnega direktorja sklepa posle po vsem svetu. Tudi zaradi njega Ultra v tujini sklene nekaj velikih poslov, a tudi zaradi njega Ultra v Sloveniji v času Janševe vlade izgublja posle z državnimi podjetji.
Leta 2006 Gregor skupaj z vodilnimi menedžerji Ultre na Nizozemskem ustanovi podjetje Ultra Sum, ki postane 70-odstotni lastnik slovenske Ultre. Gregor za svoj delež vplača slabih 2500 evrov, realno pa je njegovo premoženje vredno precej več.
Po njegovem umiku iz politike LDS dokončno razpade. Iz enega dela se začne oblikovati nova stranka Zares, Gregor pa je eden glavnih protagonistov. A vrnitve v politiko se otepa, otepa se prevzema nove stranke, saj, kot ponovi večkrat, »ni novega brez novega«. Nazadnje popusti in oktobra 2007 prevzame vodenje stranke Zares. Med jesensko predvolilno tekmo 2008 se, v nasprotju s kasnejšim mandatarjem Pahorjem, spušča v besedne spore z Janšo. V trenutku ko Pahor zaradi zdravstvenih težav kolapsira, se zdi, da bo zmagala Janševa koalicija. Zmago nazadnje prinese šele zbor levega trojčka na Prešernovem trgu, komor Pahorja skoraj dobesedno privleče ljubljanski župan Zoran Janković.
V novi vladi postane minister za visoko šolstvo, prvič v svoji politični karieri opravlja funkcijo v izvršilni veji oblasti. V času, ko napoveduje revizije poslovanja podjetij v državni lasti, ko pod svoje ministrstvo skuša speljati elektronske komunikacije in ko je Slovenija sredi predvolilnega boja za evropski parlament, ponovno izbruhne afera Ultra. Gregorjevo podjetje naj bi bilo po prijateljskih linijah dobilo ugodne, nezavarovane kredite. Trditve se izkažejo za napačne, a eden od derivatov afere je razkritje Gregorjevega lastništva.
[07] Afera postane še bolj vroča, ko se izkaže, da je Gregor leta 2008 novinarjem zamolčal lastništvo. »Storil sem napako,« reče na novinarski konferenci, a novinarji njegovo napako brez pomislekov poimenujejo laž. Gregor postane sinonim za laž.
Po tednu dni, ko »ves čas z malimi možgani« razmišlja, kaj storiti, javnosti sporoči, da bo ostal minister, da bo ostal v politiki, da bo še vedno vodil stranko Zares. Koalicijski partnerji ga podprejo, opozicija pa izjavi, da je laž postala temeljno vodilo nove vlade. Gregor obljubi, da se bo trudil »s svojimi dejanji, početjem in s svojo prisotnostjo povrniti zaupanje«.
[08] Projekcija: Zaupanje mu uspe povrniti, a se po štirih letih politike znova naveliča. Na veliko se potaplja v Rdečem morju, kjer se ukvarja z novim hobijem - podvodno fotografijo. Za Ultro razvije sistem spremljanja morskih psov, ki ga podjetje začne uspešno prodajati po vsem svetu, razen v Sloveniji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.