Marjan Horvat

 |  Mladina 26

”Evropa si zasluži boljšega”

José Manuel Barroso, konservativec, ki »postavlja trg pred ljudi«

Voditelji držav članic EU so sredi junija podprli kandidaturo Joséja Manuela Barrosa za predsednika Komisije EU. Tako bo 53-letni Portugalec z dvojnim državljanstvom, portugalskim in brazilskim, pravnik z magisterijem iz ekonomskih in družbenih ved, ostal na čelu »evropske vlade«, četudi je zadnje mesece njegova priljubljenost precej upadala. Tudi zato, ker smo v kriznih časih pričakovali »več Evrope«, recimo socialne, dobili pa »manj« Evrope. Barrosu evropski socialisti očitajo, da je konservativec, ki »postavlja trg pred ljudi«, Financial Times pa ga je označil za doslej najšibkejšega predsednika komisije, za »neuspešnega moža, ki mu primanjkuje političnega poguma«.
Stranka Zelenih je sprožila spletno kampanjo (www.stop-barroso.eu) za odstranitev Barrosa, vendar to za človeka, ki je vajen nenadnih političnih preoblek in je brez vizionarskih sposobnosti, ni katastrofično. Ko je bil še študent prava, je namreč José Manuel Durão Barroso - ime Durão pomeni »krepki« - vodil maoistično gibanje MRPP, decembra 1980 pa se je pridružil desnosredinski stranki PPD - Socialnodemokratski stranki in kasneje pristal v objemu neoliberalizma. Leta 1987 je postal zunanji minister v vladi desničarskega portugalskega premiera Aníbala Cavaca Silve in dosegel nekaj vidnih diplomatskih in mirovnih uspehov v Angoli in na Vzhodnem Timorju. Leta 1999 je že bil predsednik stranke PSD in čez tri leta predsednik portugalske vlade. Leta 2003 je na portugalskem otoku Terceira v Azorih gostil predsednika Georgea Busha, britanskega premiera Tonyja Blaira in španskega premiera Joséja Marío Aznarja. Dogovorili so se za napad na Irak.
Barroso je dobil podporo voditeljev EU, Evropska ljudska stranka, najmočnejša parlamentarna skupina v evropskem parlamentu, ga podpira, zato je »več kot ponosen, celo ganjen je«. V anketi na spletni strani češkega predsedstva EU pa se je kar 73 odstotkov glasujočih izreklo proti podaljšanju mandata Barrosu. V javnomnenjski raziskavi, ki so jo pripravili na ugledni London School of Economics, se je z osmimi odstotki glasov znašel za Poulom Nyrupom Rasmussenom, nekdanjim danskim premierom, ki je dobil 50 odstotkov glasov, za legendarnim sopredsednikom evropske stranke Zelenih Danielom Cohn-Benditom, ki je dobil 25 odstotkov, in za nekdanjim belgijskim premierom Guyjem Verhofstadtom, ki je dobil odstotek glasov več kot Barroso ...
Toda Barroso je prepotoval Evropo in prepričeval vse, da je najboljši kandidat. Tudi socialdemokrata Boruta Pahorja je prepričal. Le čudež bi lahko torej preprečil njegovo ponovno izvolitev. Staro-novega predsednika evropske komisije so že potrdili voditelji držav članic, novembra pa ga mora potrditi še evropski parlament, a le z navadno večino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.