Urša Marn

 |  Mladina 26

Za dobrih dvesto tisoč evrov grehov

Kako sta ministra SDS zapravljala dragoceni zdravstveni denar

Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič

Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič
© Borut Kranjc

Minister za zdravje Borut Miklavčič je pred kratkim v intervjuju za Mladino dejal, da je »nagnal svetovalca, s katerim je pogodbo podpisala prejšnja garnitura in ki je v enem letu zaslužil 130.000 evrov, čeprav razen računa ni sproduciral nobenega drugega papirja«. Kdo je ta skrivnostni svetovalec? Izvedeli smo, da gre za ljubljanskega odvetnika Andreja Turka, ki v javnosti sicer ni tako razvpit kot odvetniki Čeferin, Matoz in Zdolšek, kljub temu pa so njegovi zaslužki daleč od skromnih. Zgolj s pravnim svetovanjem ministrstvu za zdravje je v pičlih dveh letih, od avgusta 2006 do decembra 2008, zaslužil več kot dvesto tisoč evrov. Nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan je s Turkom podpisal dve pogodbi: prvo avgusta 2006 v vrednosti 50.070,11 evra, drugo pa avgusta 2007 v vrednosti 85.743,66 evra. Bručanova strankarska kolegica in naslednica na ministrski funkciji Zofija Mazej Kukovič je to prakso nadaljevala, saj je s Turkom februarja 2008 podpisala pogodbo v vrednosti 44.160 evrov, septembra istega leta pa še pogodbo v vrednosti 47.880 evrov. Zadnjo od štirih pogodb je sredi decembra lani, osem mesecev pred iztekom, prekinil minister Miklavčič, potem ko je ugotovil, da Turk ni tako produktiven, kot bi bilo mogoče sklepati po visokih zneskih. Resnici na ljubo je treba povedati, da Turku nobeden od zneskov iz štirih pogodb ni bil izplačan v celoti. Namesto dogovorjenih 227.853,77 evra mu je bilo dejansko izplačanih »samo« 203.019,19 evra. Toda to je še vedno fenomenalen zaslužek, kakršnega uspe dobiti le redkim izbrancem.
Za primerjavo povejmo, da sta dr. Rajko Pirnat in dr. Rado Bohinc za pravno svetovanje pri pripravi osnutka novega zakona o zdravstveni dejavnosti dobila precej skromnejše honorarje. Tako je bilo Pirnatu prek Inštituta za javno upravo izplačanih 8736 evrov, Bohincu pa prek podjetja Lege Artis 3600 evrov.
Večina pogodb, ki jih je ministrstvo za zdravje podpisalo s Turkom, naj bi se nanašala na pravno svetovanje glede naložb v opremo in gradnjo bolnišnic oziroma s tem povezanimi postopki oddaje javnih naročil. Turk nam ni želel razkriti, kaj točno je za ministrstvo naredil, je pa odločno zavrnil Miklavčičev očitek, češ da razen računa ni sproduciral nobenega drugega papirja. Delal naj bi bil ogromno, toda ker je šlo za dokumente ministrstva, ki so bili večinoma pripravljeni na računalnikih ministrstva, na njih ni glave njegove odvetniške pisarne. »Računi so bili izstavljeni v skladu z odvetniško tarifo in s seštevkom svetovalnih ur, vse pa so večkrat preverili predstavniki ministrstva za zdravje, zato ni šlo za nikakršen blef,« se brani Turk.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.