Deja Crnović

 |  Mladina 26

Dušni pastirji na remontu

Menedžerski pregledi tudi za duhovnike

Zdravstveni pregled duhovnika naj bi v povprečju stal nekaj več kot 400 evrov

Zdravstveni pregled duhovnika naj bi v povprečju stal nekaj več kot 400 evrov
© Borut Peterlin

Skupni proračun slovenskih (nad)škofij je lani znašal 25,3 milijona evrov, še leta 2005 pa je znašal »le« 7,2 milijona evrov. Breme vedno višjih finančnih sredstev se očitno pozna tudi pri duhovnikih, saj te dni množično hodijo na menedžerske preglede, ki so zadnja leta utečen način za ugotavljanje bolezni, povezanih s stresom in z iztrošenostjo.
Dr. Janez Gril, ravnatelj škofijske gospodarske uprave iz Novega mesta, je razložil, da so v njihovi škofiji ugotovili, da nekateri duhovniki res premalo skrbijo za svoje zdravje, zato so se odločili, da predvsem starejše povabijo na sistematski pregled. V novomeški škofiji je približno sto duhovnikov in razdelili so jih v tri starostne skupine: mlajšo, srednjih let in starejšo; slednji so bili na pregled, kakršnega ponuja kar nekaj zasebnih zdravstvenih ustanov, povabljeni prvi. V Novem mestu so izbrali ustanovo, ki jim je terminsko najbolj ustrezala. V Ljubljani stane menedžerski pregled, cena je seveda odvisna od ponudnika, okoli 750 evrov, v Novem mestu pa so za posamezen pregled odšteli približno 400 evrov. Polovico pregleda so plačali iz škofijskega solidarnostnega sklada, kjer se zbirajo prispevki duhovnikov in vernikov, pa tudi prispevki, ki jih zbirajo z dohodnino, torej 0,5 odstotka dohodnine, ki jo davkoplačevalci namenijo dobrodelnim ustanovam, četrtino pregleda je plačal duhovnik sam, četrtino pa župnija, v kateri duhovnik deluje. Samo izjemoma je tudi ta del stroškov pokrila škofija iz solidarnostnega sklada.
Iz drugih nadškofij odgovorov niso poslali, v ljubljanski nadškofiji pa so odgovor sprva zavrnili, ker nismo jasno navedli razlogov za takšna vprašanja. Šele ko smo poskusili drugič, so sporočili, da so se za takšen sistematski pregled prvič odločili že leta 2004.
Po zadnjih podatkih je povprečna starost njihovih duhovnikov kar 58 let, znano pa je, da so pri ljudeh iz višjih starostnih skupin dejavniki tveganja različnih obolenj še izrazitejši. Letošnji preventivni pregledi so se začeli marca v dveh zdravstvenih ustanovah v Ljubljani, cena pregleda pa je za ljubljanske dušne pastirje 480 evrov. V Ljubljani prav tako del pregleda plača duhovnik sam, del pa nadškofija in župnija. Tiskovni urad ljubljanske nadškofije je še opozoril, da duhovniki niso direktorji in menedžerji, zato takšnim pregledom ne smemo reči menedžerski, temveč sistematski.
Sicer pa je dr. Janez Gril odgovoru novomeške škofije dodal še svoje mnenje. »Zdi se mi izjemno pomembno, da smo se odločili za takšen korak. Na teh pregledih so pri nekaterih duhovnikih odkrili zelo nevarne bolezni, ki jih sicer ne bi še tako kmalu. Takojšnje zdravljenje je bilo uspešno. Še naprej opravljajo svojo službo, drugače pa bi bili verjetno že med pokojnimi,« je razložil dr. Gril in se nam na koncu še zahvalil za našo skrb za zdravje duhovnikov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.