Deja Crnović

 |  Mladina 27

Geniji v kratkih hlačah

Resni očitki še čisto sveži Javni agenciji za knjigo

Javna agencija za knjigo je začela delovati prvega januarja letos, a že ob prvih razpisih je njen direktor, sicer priznan mladinski pisatelj Slavko Pregl, deležen očitkov zaradi delovanja agencije.
Z odprtim pismom je na nepravilnosti v zvezi z razpisom za izbiro kulturnih projektov na področju knjige za leto 2009 opozorila skupina s prvopodpisanim Iztokom Osojnikom. Po mnenju skupine so predčasni izidi, ki sicer še niso javni, »pokazali vse že kronične težave neorganiziranosti, klientelizma in popolne zmede glede tega, kako sistemsko uspešno organizirati to za državo in družbo nadvse pomembno področje«.
V pismu je navedeno, da med člani komisije, ki presoja vloge s področja mednarodne promocije slovenskega leposlovja in humanistične literature, ni niti enega z najvišjo akademsko izobrazbo, hkrati pa so vsi zaradi narave svojega dela in svojih programov neposredno zainteresirani za sredstva javne agencije. V drugem pismu posebej omenjajo primer Aleša Štegerja, predsednika omenjene komisije. Ta po njihovem nima »prav nobene reference na nobenem znanstvenem področju«, hkrati pa je prednostni jezik za prevode slovenskih del v omenjenem razpisu švedščina; edino prijavljeno delo v tem jeziku pa je prav knjiga Berlin Aleša Štegerja.
Med prijavljenimi deli se je znašla tudi knjiga Lutke iz sedmega nadstropja, ki jo je napisal sam direktor agencije Pregl. Res, da jo je na razpis prijavila Vodnikova založba, a težko verjamemo, da od prejetih sredstev avtor ne bo imel koristi. Pregl na očitke odgovarja: »Sam se nisem prijavil na noben razpis. Kot avtor doslej nisem podpisoval pogodb, v katerih bi založbam prepovedoval z mojimi deli sodelovati na kakršnihkoli razpisih.« Omenjeni razpis pa ni edini, na katerem se pojavljajo Preglova dela. Sam je povedal, da ga je založba Didakta brez njegove vednosti prijavila na razpis »Rastem s knjigo«, kjer je njegovi knjigi Geniji brez hlač strokovna komisija dodelila drugo najvišjo oceno. »Denarja iz tega naslova nisem dobil nobenega,« zagotavlja Pregl.
Glede sestavljanja strokovnih komisij pa dodaja, da morajo člani upoštevati 8. člen pravilnika o delovanju strokovnih komisij agencije, ki veleva, da »član strokovne komisije ne sme sodelovati pri odločanju o zadevah, na katere je kakor koli poslovno ali osebno vezan, in sicer zlasti kot avtor, izvajalec, odgovorna oseba izvajalca, načrtovalec, organizator ali soorganizator«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.