Staš Zgonik

 |  Mladina 27

In nominiranci so ...

Zahtevajte tajne dokumente po želji

Uredniki spletne strani WikiLeaks.org, mednarodnega portala, ki omogoča anonimno razkrivanje in objavljanje tajnih in zaupnih dokumentov vlad in organizacij, so se odločili izdelati seznam najbolj zaželenih svetovnih tajnih dokumentov. Vse uporabnike portala spodbujajo, naj jim zaupajo svoje predloge in »nominirajo« tajne dokumente, ki bi si jih najraje ogledali. Za najboljše predloge obljubljajo denarne nagrade, predvsem pa pomoč njihove mreže obveščevalcev, raziskovalcev in novinarjev pri poskusu iskanja in pridobivanja teh dokumentov. Pogoji so: dokumenti morajo biti politično, diplomatsko, etično ali zgodovinsko pomembni, obstoj teh dokumentov mora biti potrjen, hkrati pa mora predlagatelj navesti tudi vse morebitne dostopne podatke o lokaciji dokumenta in dokumentu samem za lažjo prepoznavnost. Če obstaja nevarnost, da bi javna nominacija povzročila dodatno zavarovanje in prikritje kakega dokumenta, je nominacijo mogoče opraviti tudi v tajnosti.
Na portalu najdemo že precej dolg seznam dokumentov, ki bi si jih uporabniki portala želeli ogledati. Naši »prijatelji« Finci so za zdaj na seznam uvrstili zgolj željo po tako imenovani Tiitisen Listi (o Patrii ne duha ne sluha), seznamu 18 ljudi, ki so pred združitvijo Nemčij delali kot obveščevalci za vzhodnonemško tajno policijo Stasi. S Stasijevimi dokumenti je povezanih tudi nekaj nemških nominacij, na primer dosje nemške kanclerke Angele Merkel. Francoze med drugim močno zanima redno mesečno poročilo o zdravju predsednika Nicolasa Sarkozyja, katerega objavljanje je obljubil med predvolilno kampanjo, pa obljube ni izpolnil. Italijani bi radi dobili priložnost, da pregledajo dokumente o odnosu med Hitlerjevo Nemčijo in Vatikanom. Ruse zanimajo predvsem dokumenti iz obdobja hladne vojne. Britanci bi zelo radi dobili v roke dokumente, ki navajajo prave razloge za nacionalizacijo bank Northern Rock in Bradford & Bingley, najdaljši je pričakovano seznam najbolj zaželenih ameriških dokumentov.
Pri Mladini smo se odločili, da glede na to, da slovenskih zahtev na seznamu še ni, sami dodamo prvo in nas uvrstimo v »elitno« druščino. Iz solidarnosti do kolegov pri časniku Dnevnik smo nominirali posnetke pogovorov iz poletja 2004 med takratnima vodjem opozicije Janezom Janšo in hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem, ki jih hrani Sova.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.