Urša Marn

 |  Mladina 27

Cenzura umetnosti

Škofjeloška občina je odstranila umetniško delo z utemeljitvijo, da gre za vandalizem

Napis AH pred cenzuro

Napis AH pred cenzuro
© Arhiv Mladine

Junija so v Škofji Loki odprli prenovljen Sokolski dom, ki naj bi bil po besedah župana Igorja Drakslerja namenjen »vsakršni kulturi«. Za prenovo so porabili dva milijona evrov, od tega je 700 tisoč evrov prispevala škofjeloška občina, 900 tisoč evrov so pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 248 tisoč evrov pa iz Norveškega finančnega mehanizma. Občina, ki je lastnica objekta, je s prenovo pridobila tri dvorane: veliko dvorano, namenjeno predvsem glasbenim dogodkom, ter vhodno in malo dvorano, ki naj bi bili namenjeni tudi galerijski dejavnosti.
Na dan odprtja objekta je bila v vhodni avli postavljena retrospektivna razstava Združenja umetnikov Škofje Loke ob tridesetletnici delovanja. Toda kljub dogovoru, da bodo likovna dela razstavljena vse do septembra, je eden od občinskih uradnikov že tri dni po odprtju razstave iz avle odstranil likovno delo akademskega slikarja Simona Mlakarja z utemeljitvijo, da gre za vandalizem. Kaj je tako razburilo občinskega uradnika?
Sprva je bilo predvideno, da bo Mlakar razstavil dve sliki. Ko pa je videl, v kako neprimernem prostoru naj bi bili razstavljeni, si je premislil in na eno od treh sten, ki so v celoti obložene z marmorjem, nalepil veliki tiskani črki A in H, izdelani iz enostavno odstranljive folije. S tem je želel opozoriti na nesmiselnost odločitve škofjeloške občinske uprave in avtorjev arhitekturne prenove, da se vhodna avla, ki je namenjena tudi galerijski dejavnosti, skoraj v celoti obleče v kamen, saj je zaradi tega v njej tako rekoč onemogočeno razstavljanje likovnih del. »AH lahko beremo večpomensko: kot vzdih (nismo zadovoljni), kot Aleš Hafner (ime enega od dveh avtorjev arhitekturne prenove) ali kot Adolf Hitler (ki je ljubil nekoliko pompozno arhitekturo),« umetniško intervencijo pojasnjuje Mlakar.
Občina je provokativni napis odstranila na podlagi strokovnega mnenja izvajalca kamnoseških del, družbe Marmor Hotavlje, da bo folija poškodovala površino kamna in da bodo za sanacijo potrebna dodatna dela in s tem povezani stroški. »Predvsem se lahko zaradi lepila poškoduje politura na kamnu - kamen izgubi sijaj. Sanacijo poškodovane površine kamna lahko izvedemo le z naknadnim ročnim brušenjem in poliranjem,« je občino opozoril Danilo Pajer, vodja službe prodaje in trženja v družbi Marmor Hotavlje. V občinski upravi trdijo, da njihov odziv ni bil usmerjen niti proti avtorju osebno niti proti njegovi ideji, pač pa naj bi bil napis odstranjen »zgolj zaradi skrbi za javno lastnino«. A Mlakar pravi: »Občinski uradniki niso lastniki Sokolskega doma, prav tako nimajo mandata za vzvišeno razsojanje o primernosti in kakovosti likovnih del in za cenzuriranje teh. Bil sem na odprtju Sokolskega doma, pa mi ni nihče očital vandalizma. Nasprotno. Župan je stopil k meni in rekel: Simon, popolnoma se strinjam!« Mlakarju je podporo izreklo veliko kolegov umetnikov, občina pa se mu je opravičila in ga povabila k ponovni predstavitvi umetniškega dela, vendar tokrat na način, ki objektu »ne bo povzročal škode«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.