Marjan Horvat

 |  Mladina 27

Ekipiranje evroposlanskih pisarn

Manj možnosti za goljufanje z denarjem za evropske poslance

Dimitrij Kovačič - najprej poslanec, sedaj Zverov asistent

Dimitrij Kovačič - najprej poslanec, sedaj Zverov asistent
© Matej Leskovšek

Julija se bo sestal novi evropski parlament. Tudi sedmerica slovenskih poslancev oblikuje, vsak zase, skupino ljudi, ki jim bodo pomagali pri delu v Sloveniji in v Bruslju. Z novim mandatom bo začel veljati nov statut parlamenta, s katerim je med drugim urejeno plačevanje asistentov. Zaradi goljufij, ki jih je lani razkrila revizija - nekateri italijanski in britanski poslanci so del denarja za asistente spravili v svoj žep ali pa fiktivno zaposlili sorodnike prek tretje osebe in tako oškodovali evropsko blagajno za 140 milijonov evrov -, bodo po novem asistenti v Bruslju zaposleni v parlamentu, s tistimi pa, ki bodo delali za poslance v matični državi, bo parlament sklenil pogodbe s potrjenimi plačilnimi zastopniki, ki bodo polno odgovorni za upravljanje stroškov v skladu z nacionalno zakonodajo.
Ko smo naše evropske poslance povprašali, kdo jim bo pomagal pri delu, nekateri še niso imeli izbranih asistentov. Ivo Vajgl (Zares) je povedal, da so objavili razpis za to delo, vendar še »ne ve, koliko in katere pomočnike bo imel in kje bodo delali«. Doma pa bo imel poslansko pisarno v Ljubljani in Mariboru. Tanji Fajon (SD) bo v Bruslju pomagala asistentka Katja Špur, s katero sta »se spoznali in odlično sodelovali v volilni kampanji«, kasneje pa se jima bo v Bruslju pridružil še novinar Dejan Komparič. Fajonova računa, da bo do novega leta zaživela tudi njena pisarna v Sloveniji. Njen kolega, prav tako poslanec SD, Zoran Thaler bo do septembra izbral dva sodelavca za Bruselj in enega za Ljubljano.
Lojze Peterle (NSi) bo obdržal dosedanje asistente, Romana Jordan Cizelj (SDS) bo obdržala Darka Rudla v domžalski pisarni, Viktorijo Jeras pa v Bruslju, vendar si želi, kot so sporočili iz njene pisarne, »več strokovne pomoči v Bruslju in v Sloveniji«. Tudi Jelko Kacin (LDS) bo v Ljubljani obdržal dosedanji asistentki, za asistenta v Bruslju pa se bo odločil, ko bo »znano, v katerih odborih in delegacijah bom delal v tem mandatu«, kot je sporočil.
Milan Zver (SDS) je za asistentko v Bruslju izbral Petro Škrinjar, v Sloveniji pa bo v njegovi pisarni delal Dimitrij Kovačič, leta 1954 rojeni pravnik. Javnosti je znan kot poslanec SDS v državnem zboru prejšnjega sklica, ljubljanski mestni svetnik in oster nasprotnik nastopa italijanskega levičarskega intelektualca Antonia Negrija v Ljubljani. Kovačič sicer še vedno prejema nadomestilo plače, do katerega so poslanci upravičeni ob izteku mandata. Tudi ljubljanski mestni svetniki bodo verjetno, kljub njegovi asistentski službi, še lahko uživali v njegovih političnih domislicah. Zanimivo pa bo videti, ali se bo nadomestilu za plačo, ko bo postal Zverov asistent, nazadnje odrekel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.